21 februari 200900:00

Devils houdt thuisvoordeel vast

Nijmegen Devils won ook de zesde ontmoeting met Heerenveen dit seizoen en staat daarmee met een half been in de halve finales van de play-offs. Het duel bleef lange tijd spannend, maar twee goals van TJ Sakaluk in de slotperiode hielpen Devils aan de 4-2 zege.

Het was meer een spannende dan een goede ontmoeting in het Triavium. De wedstrijd hing tot de openingsfase van de derde periode in de balans. Terwijl Flyers in de tweede periode de dominante ploeg was, ging Nijmegen er echter uiteindelijk in de derde periode met de punten vandoor. Ondanks de wel erg positieve seizoensbalans voor Devils bewees de ontmoeting van vrijdagavond vooral dat beide teams bijzonder aan elkaar gewaagd zijn.

Heerenveen-coach Chris Eimers was nuchter na afloop. ‘Ik was heel tevreden over de eerste twee periodes. We speelden goed in het systeem en de 1-1 tussenstand na veertig minuten was natuurlijk prima. We hadden Nijmegen best enige tijd bij de strot, maar vergaten door te knijpen. We overleven dan een belangrijke powerplay vroeg in de derde periode en op dat moment wilden we zelf misschien iets te graag en geven we twee snelle goals weg. Nu moeten we morgen winnen anders is het seizoen voorbij. We zien wel hoe de ploeg met die druk om zal gaan, maar vandaag zag ik bij ons in ieder geval geen zenuwen.'

Nijmegen Devils stelde na de wedstrijd niemand beschikbaar voor commentaar. De ploeg van Frank Gentges had in het grootste deel van de eerste wedstrijd controle, zonder daarbij al te veel grote kansen te scheppen of aan de andere kant veel weg te geven. De ontmoeting werd pas vroeg in de tweede periode opengebroken. Op de rand van de eerste twintig minuten was Jacco Landman tegen een straf aangelopen. De ervaren verdediger verliet net net de strafbank toen een schot van Akim Ramoul terugkaatste van de Friese doelman en door Timothy Gerritsen in het open net werd geschoten.

Dit leidde niet tot meer rust in de ploeg bij Nijmegen. Mede door verschillende powerplays was Flyers de dominante ploeg in het restant van de periode. Een straf tegen Phil Aucoin wegens hooking leidde de in dertigste minuut de gelijkmaker in. De verder weinig opvallend acterende Paul Vincent verzorgde het passje voorlangs en de ingeschaatste Travis Chapman scoorde het doelpunt.

Daarna had Flyers wat kansjes om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar net als in de eerste periode liep het team van Chris Eimers aan het slot van de periode tegen een straf aan. Die zorgde ervoor dat Nijmegen met de wind in de rug aan het slotstuk van de wedstrijd kon beginnen. Flyers overleefde weliswaar de powerplay, maar kort daarna was het wel raak. Een dekkingsfout achterin bij Flyers zorgde ervoor dat Marco Postma TJ Sakaluk in stelling kon brengen, die met een hard schot raakschoot.

Amper twee minuten later was het weer raak. Weer wat geklungel in de Friese defensie zorgde ervoor dat Phil Aucoin helemaal alleen voor Martijn Maghielse verscheen. Met een droog schot zorgde de Amerikaan voor wat het winnende doelpunt zou blijken te zijn. Heerenveen bleef het hierna proberen, dwong Boris Ackers ook nog tot enkele prima saves, maar het volgende doelpunt viel ook aan de andere kant. Een flitsende combinatie tussen Postma, Smulders en Sakaluk leidde tot een wat gelukkige goal, waarmee de wedstrijd definitief in het slot viel. Michael Nason scoorde in de slotseconden nog een treffer voor de statistieken.

De serie gaat zaterdagavond in Heerenveen verder. Kaartjes zijn online te bestellen in de ticketshop van IJshockey.com. Als Flyers wint, wordt woensdagavond een beslissende derde ontmoeting gespeeld in het Triavium in Nijmegen.