Devils gentges intro

17 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Devils rond met Gentges

Nijmegen Devils heeft de Duitser Frank Gentges aangetrokken als hoofdcoach voor het nieuwe seizoen. De 43-jarige voormalige verdediger was de afgelopen jaren coach bij de jeugd van Krefeld en tekende in de Keizerstad voor twee seizoenen met een optie voor een derde jaar.

In dagblad De Gelderlander gaf Gentges afgelopen weekeinde aan de club te willen professionaliseren op het gebied van kleedkamers, trainingsmogelijkheden, teambegeleiding en de trainingen zelf. Zijn voornaamste doel daarbij is om Nederlandse spelers beter te maken. ‘Want ik weet dat ik voor een club met weinig geld kies, dus de Nederlandse spelers staan voorop. Dan vullen we het aan met enkele buitenlandse spelers. Geen vakantiegangers, maar jongens die aanmerkelijk beter zijn dan Nederlanders.'

De voormalige DEL- en Bundesligaverdediger heeft nu voor Devils gekozen omdat hij met de ploeg iets wil opbouwen in Nederland. ‘Gezien het weinige geld moeten we harder werken dan anderen. Ik kan twintig buitenlanders halen en kampioen worden, maar dat kan iedereen. Hij zegt een echte Profi te zijn. ‘Ik wil er alles uithalen wat er in zit. Met mensen die een professionele instelling hebben, krijg ik nooit problemen. Ik ben hard, maar fair als coach. Met een open oor voor de spelers. Respect is de basis voor alles.'

Nederlandse spelers krijgen tijdens vier try-outs begin volgende maand de kans om een contract in verdienen. Mogelijk komen er ook enkele jonge, Duitse spelers naar Nijmegen. Het gaat daarbij om spelers die nog niet klaar zijn voor de grotere profclubs in Duitsland.

Gentges heeft een langjarige loopbaan als speler achter de rug in verschillende Duitse liga's, waarna hij als coach, agent en zaakwaarnemer een nieuwe carrière opbouwde in het ijshockey. Zijn laatste actieve jaren verbracht hij vooral bij Grefrath, dat vlak over de Nederlandse grens ligt. Voordat hij met de jeugd van Krefeld aan de slag ging, was hij hoofdcoach van Blue Lions Leipzig in de Duitse Oberliga.

Gentges heeft wat ervaring met Nederland. Zo tekende hij halverwege de jaren negentig als speler in Nijmegen. Dat was de aanleiding voor een conflict tussen het bestuur van de toenmalige Nijmegen Tigers en aanvoerder Robert Herckenrath. Gentges speelde uiteindelijk nooit voor Nijmegen, terwijl Herckenrath samen met Ben Tijnagel halverwege het seizoen een comeback maakte om de Tigers naar de landstitel te leiden. Gentges speelde dat seizoen wel kortstondig voor Geleen en Utrecht.