26 februari 200900:00

Devils schakelt Flyers uit

De line-up van de halve finales van de play-offs is bekend. Nijmegen Devils klopte in eigen huis Heerenveen Flyers in de allesbeslissende wedstrijd met 6-2, waardoor de halve finale om het landskampioenschap een herhaling wordt van de bekerfinale. Matt Armstrong had twee goals voor Nijmegen.

Met twaalfhonderd toeschouwers, waaronder een bomvol vak Friezen, was het Triavium goed gevuld voor de derde, beslissende wedstrijd in de kwartfinale. Flyers kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong via een leep dwarrelschot van Paul Vincent door de massa heen, maar kon nooit écht greep op de wedstrijd krijgen. De ploeg van Chris Eimers maakte defensief beslissende fouten en kon aan de andere kant niet profiteren van twee dubbele powerplays.

De gelijkmaker van Nijmegen viel zelfs tijdens een powerplay van Flyers. Jesse Baraniuk veroverde de puck, stuurde Jason Baclig weg, die op tijd opzij legde naar Marco Postma voor de goal. De treffer viel ook nog op slag van rust, een tactisch belangrijk moment. Als Flyers het momentum terug had willen veroveren, had dat vroeg in de tweede periode moeten gebeuren, toen het vier minuten powerplay had. De penaltykill van Nijmegen behoort echter al het hele seizoen tot de top en hield het aantal kansen beperkt.

Aan de andere kant vielen de goals wel. Matt Armstrong profiteerde van mooi werk van Phil Aucoin door Nijmegen halverwege de wedstrijd op voorsprong te brengen. Vanuit een gewonnen face-off haalde TJ Sakaluk vervolgens verwoestend uit voor de 3-1, terwijl Adam Gebara dat luttele minuten later zachtjes overdeed voor de 4-1. Drie goals in vijf minuten tijd die de wedstrijd beslisten.

De mooiste goal van de avond viel vroeg in de derde periode. Het voorbereidende werk van Aucoin was al erg mooi, maar de afronding van Matt Armstrong was helemaal subliem. Met de backhand in de bovenhoek. Flyers kreeg via een handig uitgevoerde aanval met Josh Reber en TJ Kelley negen minuten voor tijd nog iets van hoop, maar Levi Houkes gooide de deur vlak voor tijd definitief in het slot. Timothy Gerritsen veroverde liggend op het ijs de puck, legde deze terug op Houkes die vanuit de slot raakschoot.

Voor Flyers zit daarmee het seizoen er definitief op. Een bewogen jaar voor de ploeg, met een bijzonder moeizame start, tussentijdse versterkingen en uiteindelijk een eindsprint die nog bijna het thuisvoordeel opleverde. ‘Vijfde worden en drie wedstrijden in de kwartfinale is wel zo'n beetje waar we staan. Ik vind 6-2 geen weergave van de wedstrijd, maar dat staat wel op het scorebord. Nijmegen schiet in de tweede periode zes keer en scoort drie keer', zei coach Eimers na afloop in de microfoon van Omroep Friesland. De coach ging na het eindsignaal persoonlijk het ijs op om al zijn spelers en de tegenstanders een hand te geven.

Aan de andere kant van de gang klonk de bekende dampende muziek die bij het winnen van ijshockeyseries lijkt te horen en was coach Frank Gentges aanzienlijk vrolijker gestemd. ‘Ik heb eigenlijk deze week nooit het gevoel gehad dat het mis kon gaan. We hebben heel gedisciplineerd gespeeld en gewonnen. Ik vond vandaag ook de leiding van de scheidsrechter prima.'

Echt vooruitkijken naar de serie tegen Tilburg wilde Gentges nog niet. ‘We gaan morgen heel rustig trainen, want de eerste wedstrijd is vrijdag al. Het is iedereen duidelijk wie de grote favoriet is om landskampioen te worden; Tilburg. Ze hebben niet alleen een eerste lijn die geweldig speelt, maar ook heel goede Nederlandse spelers en een prima doelman. Ze hebben bovendien drie prima lijnen. Voor ons is de serie een bonus. Maar wij hebben als enige een hoofdprijs gepakt en dat was tegen Tilburg, dus wie weet wat er mogelijk is.'