28 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Devils te sterk voor Tijgers

Amstel Tijgers leed in Nijmegen de zesde nederlaag in de laatste zeven wedstrijden. Harry en Huub Verdonschot kwamen tot scoren voor Devils, terwijl alleen Marcel Kars namens Amsterdam het net wist te vinden.

Een wervelende ijshockeyshow maakten de twee teams er niet van voor bijna achthonderd toeschouwers in het koude Triavium. Vooral de eerste periode was ijshockey van een zeer matig niveau. Amsterdam was weliswaar de betere ploeg in de eerste twintig minuten, maar maakte ook een povere indruk met de krappe selectie.

Ron Berteling moest bijvoorbeeld Kevin Bruijsten opstellen als verdediger door de afwezigheid van Jochen Gross en Alexander Schaafsma. Vince Malts moest hierdoor noodgedwongen een enorme hoeveelheid ijstijd voor zijn rekening nemen, vooral toen Leo van den Thillart ook nog geblesseerd het ijs verliet tijdens de wedstrijd. Hij keerde later weer terug op het ijs.

Nijmegen Devils deed wat de ploeg al het hele seizoen doet, vooral heel hard werken. De ploeg stelt het al geruime tijd zonder Rob Meanchoff, die er voorlopig de voorkeur aan geeft om de jonge ploeg vanuit de bank te coachen. De ploeg beschikte vrijdagavond in de persoon van Benjamin Finkenrath over een prima doelman. De Duitse goalie geeft weliswaar veel rebounds weg, maar hield Nijmegen bij de spaarzame kansen van Amsterdam goed in de wedstrijd.

Vanaf de tweede periode nam Nijmegen het initiatief in de wedstrijd over. Meer door inzet dan door goed combinatiespel verschenen de aanvallers van de Devils steeds vaker voor het doel van Tim Knudsen. Dit werd aan het einde van de tweede periode beloond met een treffer van Harrie Verdonschot, die door een kluwen van spelers de puck buiten het zicht van Knudsen in de richting van het doel kreeg. Het was de derde treffer dit seizoen voor de forward.

Scheidsrechter Van der Waarden deelde slechts acht straffen uit, wat op zich nog veel was voor de sportieve wedstrijd. Een straf wegens holding tegen Timothy Gerritsen vroeg in de derde periode werd echter door Amsterdam met succes benut. Marcel Kars deed datgene waar hij ijzersterk in is. Tijdens de powerplay op de juiste plek staan om de vrijvallende puck hoog in het doel te schieten.

De hoofdstedelijke formatie kreeg in de minuten na de gelijkmaker een paar fikse kansen om het initiatief in de wedstrijd te veroveren, maar slaagde er niet in om deze om te zetten in doelpunten. Aan de andere kant van het ijs lukte dat tien minuten voor tijd wel. Steve Benedetti had het oorspronkelijke schot en Huub Verdonschot pikte de rebound op voor zijn tweede goal van het seizoen.

De laatste minuten slaagde Amsterdam er niet meer in er een echt slotoffensief uit te persen. De ploeg van Ron Berteling mocht zich gelukkig prijzen dat onder meer Mike Rice van Nijmegen het vizier niet op scherp had staan om de wedstrijd voortijdig te beslissen. De punten bleven echter in Nijmegen, dat daarmee op vier punten komt van een plek in de play-offs. De Devils hebben echter een wedstrijd meer gespeeld dan Den Haag, dat zaterdagavond de opponent is van de Nijmeegse ploeg.

Een overwinning had Amsterdam langs Den Haag gebracht op de ranglijst. De ploeg staat nu echter nog twee punten achter met een gelijk aantal wedstrijden. Zondag is Groningen de tegenstander van de Tijgers.