5 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Devils vergeet te stunten

Paulo Colaiacovo pakte de shut-out voor een gedecimeerd Trappers dat met moeite de overwinning pakte in Nijmegen. Tony Bergin en Peter van Biezen scoorden de doelpunten namens de Brabanders.

Voor Bergin was het zijn eerste treffer in dienst van Tilburg. De treffer van Van Biezen was opmerkelijk omdat de forward behoorlijk ziek aan de wedstrijd begon. Trappers moest het bovendien doen zonder onder meer Doug Stienstra, Daryl Bat en Simon de Wit. De aanvoerder van Oranje viel gistermiddag uit nadat hij door een puck in het gezicht was geraakt op de training.

‘We kwamen een ijzersterke doelman tegen. We waren het grootste deel van de wedstrijd gelijkwaardig aan Tilburg, kregen ook volop kansen maar de afronding ontbrak', analyseerde Nijmegen-coach Rob Meanchoff na de wedstrijd. Nijmegen moest het stellen zonder de inbreng vanuit Duitsland. Doelman Finkenrath en forward Benny Musga onbraken beiden. Ook coach Meanchoff gaf er weer de voorkeur aan vanuit de bank te coachen.

Larry Suarez van Tilburg was vooral erg blij met de punten. ‘Ik wil het andere teams wel zien doen als ze het zonder vijf of zes basiskrachten moeten doen. Wij kampen daar al weken mee. Het flitsende aanvalsspel van eerder in het seizoen lukt op het moment niet, maar we blijven wel winnen. Zeges op basis van hard werken en dat is een groot compliment waard aan de overige spelers.'

Een sterke wedstrijd was het niet in Nijmegen. De gastheren hebben de minst scorende aanval in de competitie en dat toonde zich ook in de wedstrijd tegen Tilburg, waarin een stuntje heel goed mogelijk was geweest. Vooral in de tweede periode kreeg Nijmegen een reeks uitgelezen kansen, maar het ontbreekt in de Keizerstad aan een afmaker. Coliacovo verdiende bovendien zijn shut-out dubbel en dwars door het stoppen van tenminste vier één op één situaties.

Nijmegen heeft bovendien een jonge ploeg, die net voldoende fouten maakt om tegenstanders met meer routine de kans te geven de wedstrijd naar zich toe te trekken. Aan de 1-0 van Bergin ging een duidelijke fout in het neutrale vak vooraf. In plaats van de puck tijdens de powerplay tegen snel te dumpen aan de andere kant, werd gezocht naar een creatieve oplossing. Het gevolg was puckverlies en een eenvoudige tegentreffer.

In voorbereiding op de bekerfinale worden er intussen weer wedstrijden gefloten door twee scheidsrechters. Patrick Britt en Roger van der Waarden waren de scheidsrechters van dienst vanavond. Een moeilijke wedstrijd hadden ze niet te fluiten, buiten wat irritaties tussen Nick de Jong en Don Nichols in de slotfase om. De komende periode krijgen ook nog de duo's Van Baast/Bergman, Bergman/De Brabander, Britt/De Brabander, De Brabander/Robbe en Van Baast/Britt een kans. Welk duo daarna de bekerfinale krijgt toegewezen is nog niet duidelijk.

De nederlaag betekent dat Nijmegen Devils weer een stapje verder af is van kwalificatie voor de play-offs. Tilburg blijft enigszins in het spoor van het nog ongeslagen Heerenveen. Voor de Brabanders was het de enige wedstrijd van het weekeinde, wat met de ziekenboeg een voordeel lijkt. Suarez denkt daar anders over. ‘De jongens hebben rustdagen achter de rug vanwege Kerstmis en Nieuwjaar. Dan is het lekkerder om gewoon weer te spelen en zo weer in het ritme te komen.'