19 januari 200800:00

Devils verrast Eaters Geleen

Nijmegen Devils zorgde voor een verrassing in de competitie door Eaters Geleen in eigen huis met 3-2 de baas te blijven. Rob Meanchoff, Nick Verbruggen en Josh Tataryn zorgden voor de Nijmeegse treffers.

Voor iemand die het Nederlandse ijshockey niet zo volgt, zou het lastig zijn geweest te bepalen welk van de ploegen in de wedstrijd op de voorlaatste plaats van de ranglijst staat en welk team redelijk makkelijk op weg naar de play-offs is. Nijmegen Devils troefde Eaters af op gretigheid en combinatiespel. Pas in de slotperiode kon Eaters een vuist maken, wat in de slotfase nog bijna de gelijkmaker opleverde.

De ploegen kwamen in een heel andere uitgangspositie de wedstrijd in. Nijmegen verloor vorig weekeinde van Groningen en speelde in Heerenveen voor schietschijf. Eaters daarentegen was vier wedstrijden achter elkaar ongeslagen. De Limburgers werden in hun poging de winning-streak te verlengen niet geholpen door een zwak optreden van doelman Frank Novello, die tijdens de zestig minuten nauwelijks een puck klem pakte en een reeks rebounds weggaf.

Eaters was in de eerste minuten van de wedstrijd de betere ploeg en had wat pech niet vroeg op voorsprong te komen. Dit overwicht verdween echter toen twee spelers achter elkaar naar de strafbank werden gestuurd door scheidsrechter Britt. De puck viel vrij op de blauwe lijn en Nick Verbruggen kogelde Nijmegen met een droog schot op voorsprong.

Enkele minuten later was het speler-coach Rob Meanchoff, die zichzelf weer opstelt, die met een zeer houdbaar schot van afstand de 2-0 op het scorebord bracht, tot tevredenheid van het met 850 toeschouwers goedgevulde Triavium. Eaters kreeg verschillende kansen het met een man meer te proberen, maar wist zich nauwelijks scoringsmogelijkheden te creëren. De ploeg verloor bovendien verdediger Mike Walling, die een puck ongelukkig in zijn ribben kreeg en het ijs moest verlaten.

Halverwege de wedstrijd was het weer een fout van Novello, die Nijmegen tot drie keer toe de kans bood om te scoren. Uiteindelijk was het clubtopscorer Josh Tataryn die op de powerplay de trekker overhaalde en Nijmegen verder op voorsprong bracht. Dit leek Geleen enigszins wakker te schudden, waarbij de Limburgers in ieder geval hun best deden er een offensiefje uit te persen.

Dit werd in de openingsfase van de derde periode beloond met een doelpunt. De Nijmeegse doelman Benjamin Finkenrath keepte een meer dan uitstekende wedstrijd, maar had geen schijn van kans toen Geleen op de powerplay Ryan McLeod vrijspeelde, die met een verwoestend schot het net vond.

Het werd echter pas in de slotfase spannend. In een scrimmage voor het doel wist Geleen de 3-2 te scoren door Steven Farrer. Daarna was het echter de beurt aan Finkenrath om uit te blinken bij de kansen die Geleen tot de slotseconde kreeg op de gelijkmaker. Deze viel niet, waardoor Nijmegen er met de winst vandoor kon. Eaters-verdediger Stasiuk liep na het eindsignaal nog tegen een game misconduct aan wegens butt-ending.