4 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Devils winnen openingspot

Het voorafje van de Nederlandse ijshockeycompetitie smaakte vrijdagavond naar meer. Nijmegen Devils en Hijs den Haag zorgden voor een aantrekkelijke pot ijshockey, die pas in de slotseconden van overtime werd beslist. TJ Sakaluk bracht met zijn vijfde punt van de avond de Devils de zege.

Het ijshockeyseizoen zou eigenlijk moeten beginnen met de Ron Bertelingschaal. Deze wordt echter pas deze zaterdag afgewerkt, waardoor het bezoek van Hijs aan Nijmegen de competitie opende. Het behoorlijk gevulde Triavium kreeg een doelpuntrijke wedstrijd voorgeschoteld met mooie doelpunten en een spannend scoreverloop. Uiteindelijk won Nijmegen Devils de ontmoeting met 6-5, waarbij Den Haag beloond werd met een punt.

De Nijmeegse coach Frank Gentges straalde na afloop. ‘Een heerlijke wedstrijd voor het publiek. Bovendien was het ook nog goed ijshockey, niveau top van de Tweede Bundesliga. Ik ben erg tevreden over mijn ploeg, die als een team heeft gespeeld. Den Haag heeft een heel volwassen ploeg, met veel individuele kwaliteiten. Vandaag hadden ze het aan hun doelman te danken dat het heel spannend werd. Een speler die er bij ons bovenuitstak was Greg McCarthy.'

Zijn collega van Den Haag had het anders gezien. ‘Veel doelpunten, dat is natuurlijk leuk voor het publiek. Als coach kijk ik er anders naar. Dan zie ik dat onze verdediging te veel steken laat vallen, waarbij Tim Knudsen een uitstekende wedstrijd speelde. Het was goed om te zien dat mijn team tot het einde bleef knokken en dat Jimmy Raats en Alan van Bentem drie goals voor hun rekening nemen. Vooral die van Van Bentem was een erg mooie. Wij moeten als team nog groeien, maar er zit veel potentieel in de ploeg.'

De wedstrijd was ook het debuut voor de nieuwe scheidsrechter uit de Verenigde Staten, Paul DePuydt. De referee moest duidelijk nog een beetje wennen, maar maakte verder een solide indruk in een wedstrijd die ook niet heel lastig was. Nijmegen was daarbij in de eerste periode de iets betere ploeg, maar Den Haag scoorde de goal. Jimmy Raats zorgde voor een deflectie op het schot van Wade Davis.

Devils kwam in de tweede periode goed terug. TJ Sakaluk maakte al vroeg gelijk, daarna was het Greg McCarthy die de ploeg op voorsprong zette, waarna Marco Postma zijn eerste treffer in Nijmeegse dienst binnenwerkte. De mooiste goal van de tweede doorgang was echter van Alan van Bentem, die met een goede passeerbeweging twee verdedigers het bos in stuurde om vervolgens Casper Swart te kloppen in de korte hoek.

Het was het begin van een comeback voor de ploeg uit de Residentie. Na nog geen vijf minuten in de derde periode was de wedstrijd gekanteld en stond Den Haag op voorsprong.. Wade Davis en Matt Reid scoorden hun eerste goals in de Nederlandse competitie.

Het was Bradley Smulders die Nijmegen tien minuten voor tijd weer op gelijke hoogte bracht. Het schot van Marco Postma knalde via de lat terug het ijs op en Smulders hoefde de puck alleen nog over de lijn te duwen. Lang duurde de vreugde niet, want Raats met zijn tweede van de avond gaf Den Haag voor het laatst de leiding. Een handig schot vanaf de zijkant van Sakaluk zorgde er uiteindelijk voor dat overtime de beslissing moest brengen.

Met minder dan een halve minuut te gaan, stuurde Jesse Baraniuk zijn teamgenoot Marco Postma weg. Knudsen probeerde nog in te grijpen, maar de puck kwam voor de stick van TJ Sakaluk die met zijn derde treffer van de avond de eerste game-winner van het nieuwe seizoen scoorde. Een goal die recht deed aan de verhoudingen op het ijs en vooral ook aan een wedstrijd die mooie dingen voorspelde voor het nieuwe ijshockeyseizoen.