NL dalhuisen close

17 april 200700:00

Door Joep Meijsen

Dikke winst voor de U18

Het Nederland team onder 18 jaar heeft ook de tweede wedstrijd van het wereldkampioenschap ruim gewonnen. De leeftijdsgenoten uit Estland werden met een ruime 11-1 nederlaag terug naar de kleedkamer gestuurd. Mike Dalhuisen trof drie keer doel.

Dalhuisen kon door visumproblemen niet meedoen met zijn team in Chicago tijdens de play-offs, waardoor hij onverwacht beschikbaar kwam voor Oranje. Dit was te laat voor het grote Oranje om hem een ticket naar China aan te bieden. Het verlies van de één is zoals gebruikelijk het verlies van de ander. In dit geval profiteert het team van de bondscoaches Alexander Jacobs en Larry Suarez.

De ploeg had geen kind aan de tegenstanders uit de Baltische staat. Tomislav Hrelja hoefde maar vijftien keer in actie te komen in het doel van Nederland, waarbij hij veertien saves voor zijn rekening nam. Aan de andere kant bestookte Oranje het vijandelijke doel met liefst 56 schoten, waarbij al in de eerste periode een beslissende voorsprong werd genomen.

Het was Flyers-aanvaller Zahir Hup die de score opende. Hup kreeg het afgelopen seizoen regematig ijstijd bij de Friese eredivisionist en bij de eerste de beste powerplay sloeg hij zijn slag op een assist van Mitch Bruijsten. De speler van de junioren van Essen in Duitsland nam zelf tien minuten later de tweede treffer voor zijn rekening, waarna Jeffrey Melissant van Tilburg er nog voor het einde van de periode 3-0 van maakte.

Mike Dalhuisen scoorde drie keer in de tweede periode om de zege definitief veilig te stellen. De in Nijmegen geboren verdediger bracht echter geen zuivere hattrick op zijn naam, want Roman Andrejev deed tussendoor iets terug namens de jonge Esten. Ook Mitch Bruijsten wist het net opnieuw te vinden in de tweede periode.

Daarna was het alleen nog de vraag hoe hoog de score zou oplopen. Reinier Staats nam een goal voor zijn rekening, Zahir Hup maakte zijn tweede, evenals Melissant, terwijl ook de dit seizoen van Geleen naar Eindhoven gewisselde Jeffrey Mens tot scoren kwam.

Daarmee heeft de U18 nu in twee wedstrijden 21 keer gescoord en slechts 1 goal tegen gekregen. Dat zegt echter nog niet veel over een eventuele succesvolle afloop van het toernooi. De wedstrijd morgen tegen Israel mag nog geen probleem betekenen, maar de laatste twee wedstrijden tegen België en toernooifavoriet Hongarije bieden waarschijnlijk een grotere uitdaging.