6 november 200600:00

Door [email protected]

Discipline in de NHL

Niet alleen in Nederland geven coaches af op de scheidsrechters; in Noord-Amerika kunnen ze er ook wat van. De NHL kan dat soort gedrag echter niet waarderen en bestrafte dit weekend twee coaches voor hun uitspraken. En in de rijke NHL gaat het dan niet om kleine bedragen.

Edmonton coach Craig MacTavish mag tienduizend dollar aftikken van zijn bankrekening als gevolg van zijn opmerkingen afgelopen vrijdag. Na de verloren wedstrijd tegen Dallas vertelde hij de media dat scheidsrechter Mick McGeough geschorst zou moeten worden.

De frustratie van MacTavish is enigzins verklaarbaar. McGeough keurde een gelijkmaker van Edmonton vier seconden voor tijd af vanwege een foutief genomen faceoff. Na de wedstrijd bekende hij tegenover de media dat het een foute call was geweest.

MacTavish was laaiend en stak zijn afkeuring tijdens de persconferentie niet onder stoelen of banken. 'Het was een achterlijke beslissing. Ik kan het niet anders noemen. Ik weet dat hij een veteraan is en af en toe moet ik lachen om zijn capriolen. Maar als dit soort situaties daaruit voortvloeien hebben we een probleem.'

De NHL reageerde maandag direct en bracht via Colin Campbell een verklaring naar buiten. 'De NHL beseft dat scheidsrechter McGeough een foute beslissing heeft genomen, waarover hij later in de media zijn spijt heeft betuigd. Alhoewel we de foute beslissing betreuren zijn de reacties van Craig MacTavish misplaatst en onbehoorlijk.'

Atlanta Thrashers coach Bob Hartley kreeg eenzelfde boete voor zijn kiezen. Zijn opmerkingen richting de scheidsrechters tijdens de wedstrijd tegen Washington kosten ook hem tienduizend dollar.

Onwillige prospect
In Ottawa zitten ze met de handen in het haar over prospect Alexei Kaigorodov. De Sens willen de 23-jarige center laten rijpen in het Binghamton Senators farmteam in de AHL, maar daar voelt Kaigorodov niets voor.

De Rus kondigde afgelopen weekend aan terug te keren naar Rusland, waar hij de afgelopen vijf jaar op het hoogste niveau voor Magnitogorsk speelde. Ottawa besloot daarop de speler te schorsen.

In zes wedstrijden dit seizoen was Kaigorodov goed voor één assist en een +1 plusminus rating. Hij stond gemiddeld een kleine vijf minuten per wedstrijd op het ijs.