21 juni 200900:00

Door [email protected]

Diverse NHL-ers opgelicht

Maar liefst 19 huidige en voormalige NHL-spelers hebben een rechtzaak aangespannen tegen een onroerend goed ontwikkelaar. Het geïnvesteerde geld - bedoeld voor het ontwikkelen van een Mexicaans resort in Cabo San Lucas - was namelijk voor iets heel anders gebruikt dan de spelers beoogd hadden.

De lijst van gedupeerden is lang. Spelers als Glenn Murray, Bryan Berard, Michael Peca en Sergei Gonchar hebben over een periode van meerdere jaren maar liefst 25 miljoen dollar geïnvesteerd in een project dat nooit van de grond is gekomen. De ontwikkelaar - Amerikaan Ken Jowdy - wist de betrokken spelers aan het lijntje te houden en te overtuigen meer te investeren.

Zo investeerden Berard en Peca ieder onder meer 700.000 dollar en zijn er meerdere spelers die vergelijkbare bedragen hebben overgemaakt aan Jowdy. Niet alleen zijn vele NHL-spelers de dupe geworden, ook golfspeler Phil Mickelsen en enkele Amerikaanse honkbalspelers behoren tot de investeerders die waarschijnlijk hun geld niet meer terug gaan zien.

Het project was naar verluidt over budget en zeven jaar vertraagd, waardoor Jowdy succesvol extra geld wist op te halen om het project zogenaamd af te ronden. ‘We bouwen é&eaeacute;n van de mooiste golfresorts ter wereld', vertelde Jowdy zijn investeerders. Ook liet hij foto's zien van het project dat volgens eigen zeggen deze herfst afgerond zou moeten worden.

Afgelopen mei kwamen de spelers er pas achter dat hun geld echter helemaal niet geïnvesteerd is zoals ze dachten. Ken Jowdy werd namelijk door een andere groep investeerders voor het gerecht gedaagd in zowel Arizona als Californie, waarna hun fraude ook aan het licht kwam.

In plaats van het geld te investeren in onroerend goed hield Jowdy er een luxe levensstijl op na. Zo hield hij ervan om het geld te gebruiken om extravagante feesten te geven - voor vooral Amerikaanse honkbal spelers - en ze rond te vliegen met privé jets om zich zo te mengen in het milieu van topatleten en welgestelde mensen.

‘Hij heeft ons geld afgenomen en waarschijnlijk is het allemaal weg', aldus Peca. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen de gedupeerden naar het geld fluiten, want het meeste geld is al uitgegeven. De (ex-)spelers hebben inmiddels al wel een rechtszaak aangespannen tegen Jowdy om hun geïnvesteerde geld terug te krijgen. Daarbij hebben ze 15 miljoen dollar geëist als schadeloosstelling.