3 januari 200600:00

Door Joep Meijsen

Doden bij ingestorte ijshal

De ramp gistermiddag met de ijshal in het Duitse Bad Rechenhall heeft aan tenminste tien mensen het leven gekost. Het dak van de ijssporthal in het Beierse dorp stortte in onder het gewicht van een dik pak sneeuw.

De ijshal verkeerde volgens getuigen al niet in al te goede staat, de sneeuwval in Beieren was enorm en de lokale burgemeester maakte een inschattingsfout bij het ontruimen van de ijsbaan. Rond vier uur in de middag komt het dak onder luid geknars en gekraak naar beneden. Op dat moment zijn er ongeveer vijftig recreatie-schaatsers aanwezig op de ijsbaan.

Volgens de burgemeester blijkt uit metingen dat het dak niet gevaarlijk is. Toch laat hij de training voor de ijshockeyers van Bad Reichenhall om half vier afgelasten. Hij gaat er echter vanuit dat er tijd genoeg is om de ijsbaan rond sluitingstijd om vier uur verder te ontruimen. Een fatale misrekening.

Reddingswerkers zijn de hele nacht aan het werk geweest. Zij hebben inmiddels zes doden geborgen. Vier andere mensen zijn in het puin gelocaliseerd, waarbij ervan wordt uitgegaan dat deze dood zijn. Achttien mensen zijn gewond geraakt bij de instorting, waaronder enkele ernstig. Zestien mensen ontkwamen zonder verwondingen.

Fotoreportage ingestorte sporthal (externe link)