39864325203 bbf24dda56 k1

10 maart 201919:55

Doek valt voor kampioen Den Haag

De Beneliga krijgt een andere kampioen dan vorig jaar. Den Haag verloor zondagavond ook het tweede duel tegen Luik, waarmee een plots einde komt aan het seizoen voor Hijs Hokij en Luik zich kwalificeert voor de halve finale.

Luik had zaterdagavond in eigen stadion het eerste duel al in overtime gewonnen en trad amper 24 uur later alweer aan in een met ruim 1600 toeschouwers gevulde Uithof. Voor de Haagse ploeg was het de derde wedstrijd in vijf dagen en het team van Chris Eimers keek na twintig minuten spelen al tegen een 0-2 achterstand aan.

Na tien minuten spelen opende Bojay Claassen, een jeugdspeler uit Geleen die vorig jaar in Zweden speelde, die de score opende en drie minuten later was het Alexandre Bremer die de Luikse voorsprong verdubbelde. In de openingsfase van de tweede periode kwam Den Haag iets terug via een treffer van Jasper Kick, 1-2.

Met drie goals in zo'n beetje zeven minuten spelen bleef Luik echter het initiatief in de wedstrijd ruimschoots in handen houden. Bryan Henry, Thomas Cheyne Matheson en nogmaals Bremer zorgden ervoor dat Luik uitliep naar een ruime 1-5 voorsprong. Een goal van Levi Boer verzachte de pijn nog een beetje, maar duidelijk was dat Den Haag een konijn uit de hoge hoed moest toveren om het seizoen levend te houden.

Met inmiddels Cas Neuman in het doel in plaats van Tomislav Hrelja ging Den Haag op jacht naar meer goals. Na vier minuten spelen in de slotperiode was het Viktor Gibbs Sjödin die zijn ploeg weer wat hoop gaf, maar opnieuw was het antwoord van Luik snel en beslissend. Eerst zorgde Nicholas Rivait op de powerplay voor de 2-6, waarna Yoren de Smet de marge zelfs op vijf goals bracht.

Met nog iets minder dan vijf minuten te spelen zorgde Oliver Pataky voor het derde Haagse doelpunt en een straf tegen Michael Distate bood Den Haag wellicht nog opties voor een slotoffensief. Dat mocht niet zo zijn. Nicholas Rivait scoorde zijn tweede van de wedstrijd om Luik definitief naar de halve finale te schieten.

Voor Den Haag valt het doel. Waar vorig jaar de beker, het landskampioenschap en de titel in de Beneliga werden binnengesleept, zo staat de club dit seizoen met lege handen. Luik vervolgt het seizoen met een halve finale tegen Heerenveen.

Archieffoto: Robert Bos