20 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Doelpuntenfestijn in Cup

Nijmegen Emperors en Tilburg Trappers scoorden er lustig op los op de openingsavond van het derde speelweekeinde van de Challenge Cup. Emperors legde Eindhoven met 17-0 over de knie, terwijl Tilburg met 14-0 te sterk was voor Utrecht. Den Haag haalde de dubbele cijfers tegen Tilburg 2, terwijl Groningen nipt won van Zoetermeer.
UPDATE: Andere wedstrijden toegevoegd

Nijmegen - Eindhoven 17-0

Anders Dahlin en Bob Teunissen scoorden vier keer, terwijl Mikael Sjöström tekende voor drie goals en drie assists in een kleurloze wedstrijd in een vrijwel leeg Triavium. Zonder al te veel energie te verspillen, scoorde Emperors wanneer het maar wilde. De uitblinker in de wedstrijd was echter doelman Thijs van Broekhoven van Eindhoven, die tegen zijn voormalige teamgenoten een reeks prachtige saves verrichtte. Vooral Ari Katavisto werd een paar keer op schitterende wijze gestopt.

Eindhoven verdient krediet voor het feit dat ze naar Nijmegen waren afgereisd. De ploeg verscheen door vakanties en blessures al niet met een brede selectie in Nijmegen en werd gedurende de ontmoeting zelfs uitgedund tot slechts acht spelers, waardoor wisselen aan het eind van een shift problematisch werd.

Nick Verbruggen en Bert van den Braak troffen ieder twee keer doel, terwijl ook John Versteeg, en Andreas Löf het net wisten te vinden. Het aantal schoten op doel vertelt het hele verhaal van de wedstrijd, 85 voor Nijmegen, tegen 2 voor Eindhoven. Geen wonder dat doelman Den Hartog van Nijmegen halverwege de tweede periode vanaf de tribune de vraag kreeg of er koffie voor hem gehaald moest worden.

Tilburg - Utrecht 14-0
De spanning in de wedstrijd tussen Tilburg en Utrecht werd ook vooral ingegeven door de vraag hoe hoog de score zou oplopen. Na tien minuten spelen stond Trappers al met 3-0 voor en was de wedstrijd in feite gespeeld. Voor elfhonderd toeschouwers hield Utrecht, met Wouter Leenen in het doel, vooral in de tweede periode goed stand. Maar de ploeg van Frank Versteeg kon uiteindelijk niet voorkomen dat de score opliep tot dik in de dubbele cijfers.

Bij Trappers keerde Casey Vanschagen terug in de opstelling na twee wedstrijden schorsing. Die vierde hij met twee goals en twee assists. Tilburg zag tevens het debuut van verdediger Jeff Paul, die gelijk voor zijn eerste treffer tekende. Een goal die ook nog viel terwijl Utrecht met een man meer op het ijs stond.

Daryl Bat verbeterde zijn persoonlijke doelsaldo met twee treffers, terwijl verder namens de Brabanders Dennis Donders, Mark Donders, Jeroen van den Broek, Simon de Wit, Stanislav Nazarov, Dave Bonk en Doug Stienstra allen tot scoren kwamen. Trappers blijft door de zege ongeslagen dit seizoen en mag zondag naar Geleen afreizen.

Den Haag - Tilburg 2 13-2
Op de openingsdag van de Challenge Cup zorgde het team van Nick Rohde nog voor een daverende verrassing door maar nipt van Amsterdam te verliezen. Tegen Den Haag moest het selectieteam van Tilburg echter voor het eerst ook meer dan tien tegengoals toestaan.

Jan-Jaap Natte weet vooralsnog in de cup makkelijk het net te vinden. Hij scoorde weer drie keer en komt daarmee op een totaal van zeven goals. John Gurskis en Matt More scoorden ieder twee keer, terwijl Johan Rurup zijn eerste treffer op het hoogste niveau verzilverde. Ook Tim Willis, Marijn den Dulk en Jimmy Raats scoorden names de Wolves. Opvallend detail is dat beide goals van Gurskis shorthanded werden gescoord.

Voor 215 toeschouwers redde Tilburg de eer dankzij treffers van Jeffrey Melissant en Robbert Marcelis. Den Haag blijft door de zege ongeslagen aan kop in de eigen poule en wacht op zaterdag een belangrijke wedstrijd in Amsterdam. Een zege daar zou een plek in de finale van de Challenge Cup al erg dichtbij brengen.

Zoetermeer - Groningen 2-3
Groningen doet het voorlopig van alle Eerste Divisie-teams het beste in de Challenge Cup. Dat is ook niet zo verrassend, aangezien de ploeg beschikt over twee imports, enkele spelers met ruime ervaring in de Eredivisie en de gevaarlijke, in Groningen studerende, Fin Juha Jaari.

Toen Groningen in de eerste tien minuten van de wedstrijd tegen Zoetermeer al op 0-2 stond, leek er ook geen vuiltje aan de lucht voor de formatie van Martin de Wilde. Zoetermeer maakte er echter een spannende wedstrijd van. Pascal van Velde bracht de score in de tweede periode op 1-2, waarna Niels Leeuwenkamp het grootste deel van de 210 toeschouwers in de derde doorgang op de banken kreeg met de gelijkmaker.

Oud-Heerenveen-aanvaller Jacco Borger gooide echter vijf minuten voor tijd roet in het eten. Op aangeven van zijn oude maatje Paul Kroon en Adam Siniwitz schoot hij de derde en winnende treffer binnen.