Trappers monych close 0809

1 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Doelpuntenfestijn in Tilburg

Vier goals in de derde periode zorgen ervoor dat Tilburg de ongeslagen status in eigen huis kon handhaven. Heerenveen verloor de wedstrijd met 9-5, maar de Friezen zullen zich onderweg naar huis nog wel eens achter de oren hebben gekrabd over het resultaat dat aan het einde van de wedstrijd op het scorebord stond.

Heel veel doelpunten zorgen niet persé voor een aantrekkelijke pot ijshockey. Voor beide teams was het de vierde wedstrijd in een week en dat was zichtbaar op het ijs. Het scoreverloop was echter dusdanig bizar, dat het wel boeiend bleef. Heerenveen liet in een goed gevuld Stappegoor wel duidelijk zien hoeveel progressie de ploeg gemaakt heeft de afgelopen weken. Het is ook een team dat niet onderschat hoeft te worden. De ploeg heeft gewoon zeven imports en een handvol internationals in de opstelling staan.

De ploeg van coach Chris Eimers werkte in een knotsgekke tweede periode een 3-0 achterstand weg, kwam zelfs op voorsprong en eindigde de periode uiteindelijk op 5-5. Vier tegentreffers in de derde periode bezorgden Heerenveen echter een beetje vertekende nederlaag. ‘Het klopt natuurlijk dat we een stuk beter zijn gaan spelen, maar het levert ons voorlopig geen punten op', zei coach Chris Eimers na de wedstrijd.

Hij baalde bijzonder van de nederlaag. ‘We hebben het aan onszelf te wijten. We stopten in de derde periode met forechecken en lieten Tilburg hun gang gaan, terwijl dat eerder in de wedstrijd juist zo goed ging. Dat is erg jammer, want we hebben vandaag gewoon de kans laten liggen om Tilburg in eigen huis te kloppen', aldus de ex-international.

Trappers mist leiderschap
Toch kwam zijn team met vijf goals in de tweede periode uitstekend terug in de wedstrijd. Coach Larry Suarez van Tilburg heeft daar wel een verklaring voor. ‘Het is niet voor het eerst dit seizoen dat we een flinke voorsprong verspelen. We missen op dit moment in de ploeg op het ijs een stuk leiderschap. Ervaren jongens als Tony Bergin, Rody Jacobs en Dennis ten Bokkel zijn er niet bij en dan lijkt het soms of de focus bij een flinke voorsprong wat weg is.'

De blessures hebben bovendien vooral effect in de defensie. Suarez: ‘We hebben enkele van de beste aanvallende verdedigers in de liga in de ploeg. Er moet echter wel de balans zijn, waarbij er een verdedigende jongen naast staat. Die zijn nu geblesseerd, waardoor spelers dingen moeten doen die ze niet gewend zijn. Dat is vervelend.'

De Trappers-coach blijft echter ook nuchter: ‘We blijven wel gewoon onze wedstrijden winnen en dat is het belangrijkste. Het is karakter dat de ploeg er de laatste weken steeds in slaagt op het eind toch het verschil te maken en als team zullen we alleen maar beter worden. Ik was vandaag vooral onder de indruk van Taggart Desmet. Die doet ongelooflijk veel nuttig werk en levert belangrijke bijdragen.'

Van den Braak viel op
Een speler die erg opviel in positieve zin bij Flyers was forward Bert
van den Braak. De voormalige captain van Nijmegen nam twee uitstekende doelpunten voor zijn rekening en was betrokken bij een derde treffer. Hij viel vooral op door de rust in zijn spel, zonder dat dit ten koste gaat van zijn snelheid. De international lijkt daarmee een stevige sprong vooruit te hebben gemaakt. Met zes goals en zeven assists is hij op dit moment de topscorer bij Heerenveen.

Het duurde enige tijd voordat de score werd geopend, maar daarna gingen de sluisdeuren ook volledig open. Defensief zagen beide teams er niet erg solide uit, terwijl ook de goalies aan beide kanten niet altijd even zeker overkwamen. Het was Taggart Desmet de score opende door een schot van Niko Suoraniemi te verlengen. Wat straffen tegen Heerenveen, waarbij de tripping-call tegen Michael Nason wel erg dubieus leek, gaven Tilburg in de laatste minuut van de eerste periode twee man meer op het ijs. Uitblinker Daryl Bat profiteerde hier optimaal van door een goede pass van Matt Smith in het dak van het doel te schieten.

Vier goals in acht minuten
Toen Lance Monych er na slechts zeventien seconden in de tweede periode zelfs 3-0 van maakte, ging Stappegoor er eens rustig voor zitten. Dat werd al snel weer heen en weer schuiven op de kuipstoeltjes, want in minder dan acht minuten scoorde Heerenveen vier keer om de wedstrijd op zijn kop te zetten. Michael Nason, Bert van den Braak (2) en Arthur Fritsch scoorden de goals.

Daarna was het de beurt aan Lance Monych om weer gelijk te maken, maar William Reber bracht Flyers zes minuten voor het einde van de periode nog een keer op voorsprong, maar Monych met zijn derde van de avond (hij zou later nog een assist oppikken) zorgde ervoor dat beide teams in ieder geval met een gelijke stand zouden gaan rusten, ongetwijfeld in afwachting van een spannende derde periode.

Die kwam er echter niet. Flyers zakte in als een plumpudding en Trappers vond ergens nog de energie om hier volop van te profiteren. Natuurlijk gaf Don Nichols het startsein. De verdediger kreeg bij vijf tegen vijf vrij baan van de Friese defensie en passeerde met één van zijn kenmerkende harde schoten Sjoerd Idzenga. Trappers hield het overwicht, maar liep pas in de slotfase uit naar de hoge score die uiteindelijk op het scorebord verscheen.

Eerst profiteerde Bob Teunissen van mooi voorbereidend werk van Daryl Bat, daarna wisten eerst Matt Smith en daarna Bat zelf nog het net te vinden. Een powerplay in de slotminuut bood Tilburg nog de kans om de dubbele cijfers te halen, maar dat bleef Heerenveen in ieder geval bespaard. Trappers begint aan een welverdiende pauze, die verschillende spelers de kans biedt om te herstellen. Flyers moet zondag in eigen huis nog aan de bak tegen Eindhoven.