21 februari 200800:00

Door [email protected]

Dood Renaud schokt wereld

De Canadese hockeywereld is sinds dinsdag in schok door de onverklaarde dood van een 19-jarige OHL captain. Mickey Renaud van de Windsor Spitfires werd 's morgens onwel aan de ontbijttafel en overleed later die ochtend.

Renaud werd beschouwd als een talent in de Canadese Ontario Hockey League. De grote center werd afgelopen zomer door de Calgary Flames gekozen in de NHL entry draft. Zijn plotselinge dood heeft reacties opgeroepen uit heel de wereld.

'Vergeet het ijshockey-aspect', zegt Flames GM Daryl Sutter in de Windsor Star. 'Iedere ouder kan zich voorstellen wat een drama dit is. Mijn zoon Brett heeft een kamer gedeeld met Mickey tijdens een rookiekamp. Dan bouw je een band op die voor de rest van je leven blijft bestaan. Sutter is inmiddels afgereisd naar Windsor om te rouwen met de nabestaanden.

Bij het stadion van de Spitfires worden door fans bloemen, foto's, tekeningen en briefjes neergelegd. De organisatie heeft vanuit heel de wereld condoleances ontvangen.

Spitfires coach Bob Boughner heeft al aangegeven dat er voorlopig geen nieuwe captain aangewezen zal worden. Alle spelers van Windsor spelen de rest van het seizoen met een speciaal gemaakte patch om Renaud te herdenken. Alle spelers in de OHL krijgen een sticker met het nummer 18 - het rugnummer van Renaud - op hun helm. De eerstkomende wedstrijd van Windsor is door de OHL uit het speelschema gehaald en de thuiswedstrijd van zondag wordt mogelijk ook uitgesteld. De uitvaart van Renaud staat gepland voor vrijdag.

De politie heeft inmiddels atopsie op het lichaam laten uitvoeren en er is een - standaard - toxicologische test uitgevoerd. De exacte resultaten van het onderzoek zullen waarschijnlijk pas over enkele maanden beschikbaar zijn. Op dit moment is volkomen onduidelijk wat de doodsoorzaak is van de ogenschijnlijk gezonde atleet.

Afgelopen seizoen scoorde Renaud 54 punten in 68 wedstrijden en had dit seizoen al 62 punten in 56 wedstrijden. Hij speelde afgelopen zondag zijn laatste wedstrijd. Windsor won met 4-1 van Owen Sound.