Lions bench generic2 home 1314

3 september 201416:14

Door Joep Meijsen

Dordrecht Lions trekt zich terug

De Eredivisie ijshockey krijgt een nieuwe knauw te verwerken. Dordrecht Lions trekt zich terug vanwege een gebrek aan financiële middelen.

De club dacht een hoofdsponsor aan zich te hebben gebonden die een start in de Eredivisie mogelijk zou maken, maar die is onder invloed van het negatieve imago van de sport afgehaakt, zo stelt het bestuur. 'Afgelopen zomer zijn er diverse signalen afgegeven waardoor wij de hoofdsponsor niet tijdig aan ons konden binden. De betrokken partij vond dat de eredivisie de afgelopen paar maanden niet aan zijn verwachtingen heeft voldaan en dat er weinig aantoonbaar resultaat neergezet kan worden om het gewenste effect te kunnen behalen wat van de sponsoring werd verwacht.'

De mededeling komt niet helemaal onverwachts. Dordrecht vroeg eerder al uitstel aan de licentiecommissie en in de ijshockeywereld deed breed het verhaal de ronde dat de club geen licentie had ontvangen. De licentiecommissie zelf gaf daar geen commentaar op en Dordrecht maakte de afgelopen weken het Nederlandse deel van de selectie bekend. Vorige week bond de club nog ex-Hys-spelers Ronald Wurm, Alan van Bentem en Olivier Leenders aan zich. Ook international Joy Turpijn en John Versteeg hadden bij Dordrecht getekend voor een nieuw seizoen. Ook de broers Ritchie van Hulten en Angelo van Hulten zitten plotseling zonder club, evenals coach Alexander Jacobs.

De problemen van Dordrecht gaan verder dan alleen het niet vinden van overeenstemming met een hoofdsponsor. 'Er is helaas ook gebleken dat er te weinig maatschappelijk draagvlak is in de regio Drechtsteden waardoor we gedurende het seizoen niet voldoende financiële middelen kunnen genereren om zonder sponsoring deel te kunnen nemen aan de eredivisie. 'Wij als bestuur van de stichting betreuren ten zeerste deze mededeling te moeten doen, het is echter onverantwoord om met de huidige financiële middelen een nieuw eredivisie seizoen te starten in Dordrecht.'

Het terugtrekken van Dordrecht is een harde klap voor de Eredivisie, die de afgelopen anderhalve week al in spanning zat over het mogelijke afhaken van Geleen. Anders dan de Limburgers laat Dordrecht geen ruimte over voor een redding op het laatste moment. Alle voorbereidingen op deelname aan de Eredivisie worden gestaakt. Daardoor lijkt het erop dat de Eredivisie met slechts vijf teams aan het seizoen moet beginnen. Dit gebeurde voor het laatst bijna tien jaar geleden.

Donderdagavond komen de voorzitters uit de Eredivisie bij elkaar voor overleg over de competitie-opzet. Dit kan nu worden beschouwd als een crisisoverleg.