25 juni 200600:00

Door [email protected]

Drafts en trades 2006

De Bertuzzi/Luongo trade was misschien wel de grootste klapper van zaterdag, maar er gebeurde nog veel meer. Tijdens de jaarlijkse draft werd de Amerikaanse verdediger Erik Johnson als eerste gekozen. En rond de draft in Vancouver werd ook een hele serie trades afgewikkeld.

Voor de St Louis Blues was het de eerste keer ooit dat ze als eerste in de draft mochten kiezen. De hele week had GM Larry Pleau aan de telefoon gehangen met andere teams die graag wilden traden voor de nummer 1 pick. Maar hij kreeg niet genoeg aangeboden om deze unieke kans op te geven. Helaas voor de Blues hadden de draftselecties niet het niveau van vorig jaar, toen onder andere Sidney Crosby en Alexander Ovechkin beschikbaar waren. Maar toch waren er een paar heel aardige spelers voor het uitzoeken.

De Blues gebruikten de pick om de als nummer 1 getipte Amerikaanse verdediger Erik Johnson te draften. De grote, zware verdediger maakte een enorme indruk tijdens het junioren WK dit jaar en steeg daarmee in Ă©Ă©n klap naar de top-positie in de draft. Volgens scouts heeft Johnson het talent om zich tot een franchise speler te ontwikkelen. Hij leest het spel goed, beschikt over uitstekende verdedigende kwaliteiten en is Ă©Ă©n-op-Ă©Ă©n bijna onmogelijk te passeren. Johnson is pas de vijfde Amerikaanse nummer 1 draftpick ooit.

De Pitssburgh Penguins hadden de tweede keuze in de draft. Hun keuze viel op center Jordan Staal, het jongere broertje van Carolina Hurricanes fenomeen Eric Staal. De Chicago Blackhawks kozen Jonathan Toews als derde. De eerste Europeaan werd op vier gekozen. Washington Capitals koos de Zweedse center Nicklas Backstrom. Deze keuze werd aangekondigd door sterwinger Alexander Ovechkin. Backstrom werd in 2005-06 uitgeroepen tot Rookie of the Year in de Zweedse Elitserien. Scouts zeggen dat hij te vergelijken is met Peter Forsberg.

De grappigste aankondiging van de avond kwam op naam van Philadelphia Flyers GM Bob Clarke. De GM stond op het podium om de 22e keuze in de eerste ronde aan te kondigen en meldde dat Philadelphia trots was met de selectie van 'hoe heet hij ook alweer?'. Het antwoord werd hem snel ingefluisterd en daarna kon hij de presentatie vervolgen. De arme Claude Giroux, de speler waarom het ging, kon wel lachen om het voorval.

Klik hier voor een compleet overzicht van de eerste ronde van de draft.

Goalie voor Leafs
De Toronto Maple Leafs grepen de draft aan om hun goalie-probleem op te lossen. De Leafs gaan naar verwachting Ed Belfour uitkopen en moesten daarom op zoek naar een nieuwe nummer 1 goalie. De Leafs denken die in Andrew Raycroft gevonden te hebben. De 26-jarige Raycroft komt over van de Boston Bruins, is een voormalig Rookie of the Year en heeft bewezen een prima NHL-goalie te zijn.

En de Leafs hoefden alleen de Finse goalie-prospect Tuuka Rask in te leveren voor Raycroft. De Bruins menen met Tim Thomas en Hannu Toivonen nog twee uitstekende goalies in huis te hebben. Rask werd op het afgelopen junioren WK uitgeroepen tot beste goalie en is een belofte voor de toekomst. De Leafs beschikken echter ook nog over het jonge talent Justin Pogge, en konden het zich veroorloven om Rask te traden.

Demitra naar Minnesota
De LA Kings hebben sterforward Pavol Demitra getrade. De 31-jarige Slowaakse winger zal komend seizoen voor de Minnesota Wild uitkomen. Demitra was afgelopen seizoen goed voor 25 goals en 37 assists in 58 wedstrijden.

De Kings krijgen voor Demitra de 21-jarige belofte Patrick O'Sullivan terug. De Amerikaanse center was de tweede ronde draftpick van de Wild afgelopen zomer. Hij kwam niet aan spelen in de NHL toe, maar was goad voor 47 goals en 93 punten in de AHL.

Tanguay gaat vlammen
De Colorado Avalanche hebben aanvaller Alex Tanguay naar de Calgary Flames getrade. De 26-jarige winger moet de aanval van de Flames aanzienlijk versterken, na de slecht verlopen playoff run van dit seizoen. Tanguay scoorde in 80 wedstrijden 31 goals en noteerde 53 assists.

Verdediger Jordan Leopold vertrekt in ruil voor Tanguay van Calgary naar Denver. De 25-jarige Amerikaan geldt als een uitstekende verdediger en stond afgelopen seizoen gemiddeld 22:19 minuten per wedstrijd op het ijs. Daarmee stond hij tweede bij de Flames.

Brind'Amour houdt van Canes
Rod Brind'Amour heeft een nieuw contract getekend bij Carolina. De 35-jarige captain zal ook de komende vijf seizoenen uitkomen voor de Hurricanes. In het Stanley Cup winnende seizoen van de Canes was Brind'Amour goed voor 43 goals en 45 assists in 103 wedstrijden.

De Canadees werd in 1988 in de eerste ronde als negende gedraft door St Louis. In 1991 werd hij naar Philadelphia getrade, waar hij ruim acht seizoenen speelde. In januari 2000 werd hij in ruil voor Keith Primeau naar de Carolina Hurricanes gestuurd.