Dragons smit profiel 0809

15 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Dragons sluit af met verlies

Het comebackseizoen van Utrecht Dragons in de eredivisie zit erop. Zondagavond werd in Nijmegen met 9-1 verloren, waarna de auto's van de imports gepakt konden worden. Tilburg Trappers won in Groningen, waardoor Grizzlies definitief zesde wordt in de competitie.

Nijmegen Devils - Utrecht Dragons

Een echte wedstrijd werd het eigelijk nooit in het Triavium. Nijmegen domineerde de eerste en de laatste periode en liep zonder zelf briljant ijshockey te laten zien uit naar een ruime overwinning. Brad Smulders had drie doelpunten, Matt Armstrong nam er twee voor zijn rekening evenals Rick Wijnen. Daarnast kwamen Jesse Baraniuk en Akim Ramoul nog tot scoren. De enige Utrechtse treffer werd toepasselijk gescoord door John Versteeg.

Na afloop leek coach Frank Versteeg van Utrecht vooral opgelucht dat het seizoen erop zit. ‘Het was gewoon een enorm moeilijk jaar. Je gunt het geen enkele ploeg om zoveel wedstrijden te spelen met maar twaalf spelers. De spelers spelen zich helemaal leeg. Dat zag je gisteren in de derde periode tegen Den Haag en dan moet je een dag later alweer aan de slag in Nijmegen. Het ging dit seizoen heel vaak twee periodes goed en daarna ging het niet meer.'

De overstap van de eerste divisie naar het hoogste niveau bleek een gat dat voor veel spelers uit de selectie te groot was. ‘Ik heb me dit seizoen eigenlijk crisismanager gevoeld. Ik was steeds bezig om gaten te stoppen. Sommige jongens moesten dusdanig op hun tenen lopen, dat ze de moed verloren en afhaakten. Niet als gevolg van ruzie, maar omdat ze gewoon niet meer konden. Daardoor hielden we maar een heel krappe selectie over.'

Toch ziet hij ook lichtpuntjes in zijn team. ‘Kees Slagmolen heeft in de jaren negentig in de eredivisie gespeeld en daarna alleen nog op lager niveau. Die had het in het begin enorm moeilijk, maar heeft een heel goede tweede seizoenshelft gespeeld. De jonge Jimmy Smit heeft veel ijstijd gehad en is enorm vooruitgegaan. En dan is er verdediger Mike Overweg. Die jongen is pas zestien jaar en moet nog sterker worden. Maar die heeft het echt in zich om de beste te worden.'

Bij Utrecht wordt intussen hard gewerkt aan een doorstart richting het volgende seizoen. Versteeg: ‘Er wordt hard gewerkt om sponsoren binnen te halen. Ik kan nog niet met zekerheid zeggen dat we er volgend jaar weer staan, maar ik heb goede hoop. Zelf wil ik er als coach ook weer bij zijn en de organisatie wil mij ook graag houden. Als je door een seizoen als dit gaat, wil je er ook bij zijn als het beter gaat. Er moet echter wel veel veranderen ten opzichte van dit jaar.'

Utrecht sluit het jaar af met vijf overwinningen, 118 doelpunten en 271 tegengoals. Topscorer was John Versteeg die in veertig wedstrijden 26 goals en 35 assists voor zijn rekening nam, waarmee hij op de negende plaats staat van de nationale topscorerslijst. Als Utrecht volgend jaar in de eredivisie speelt, is de kans groot dat John Versteeg ook weer van de partij is.

Groningen Grizzlies - Tilburg Trappers

Tilburg Trappers sloot de reguliere competitie af met een 4-2 zege in Groningen. Grizzlies had door de nederlaag zaterdagavond in Geleen het uitzicht op thuisvoordeel in de play-offs al grotendeels zien verdwijnen en een nipte nederlaag in eigen huis tegen de koploper zorgde ervoor dat het team definitief als de nummer zes de play-offs ingaat.

Groningen is dit seizoen voor vrijwel iedereen een lastige tegenstander en ook Tilburg slaagde er pas in de slotminuut in definitief afstand te nemen. Na twintig minuten speler stonden de ploegen op gelijke hoogte na de 54e seizoenstreffer van Matt Smith en de 25e van de Groningse topscorer Derek Bachynski.

Trappers greep via Taggart Desmet in de tweede periode het initiatief, terwijl Peter van Biezen er vroeg in de derde periode 1-3 van maakte. Ram Sidhu bracht zeven minuten voor tijd de spanning weer terug in de wedstrijd, maar een empty net goal van Stanislav Nazarov zorgde ervoor dat de lange terugrit naar Tilburg in vrolijke stemming kon worden aangevangen.