9 juni 200800:00

Door Joep Meijsen

Drie nieuwelingen bij Flyers

De selectie van Heerenveen Flyers krijgt steeds meer vorm. Verdediger John Gordon heeft zijn contract met een jaar verlengd. Bovendien komen de nieuwe imports Arthur Fritch, Josh Reber en TJ Kelley naar Friesland.

Het betreft drie Amerikanen, die de afgelopen jaren uitkwamen voor de Colby-universiteit in een college-competitie in de VS. Fritch is een verdediger, de andere twee spelers zijn forwards. Alledrie studeren dit jaar af aan de universiteit en behoorden afgelopen jaar tot de topscorers in de liga.

Colby speelt met zijn ijshockeyteams in de NESDAC, een universiteitscompetitie die afwijkt van de meeste anderen in de Verenigde Staten. De nadruk ligt op de studie in combinatie met sport. De deelnemende universiteiten verstrekken ook geen beurzen op basis van het sportieve talent van de student, zoals in de NCAA de gewoonte is.

TJ Kelley (foto), uit Ridgefield, Connecticut, was de topscorer in de competitie. In 25 wedstrijden zorgde hij voor negentien doelpunten en 24 assists. Daarmee bleef hij zijn teamgenoot Josh Reber acht punten voor. De uit Edina, Minnesota afkomstige aanvaller had tien goals en 25 assists. Arthur Fritch eindigde achtste op de topscorerslijst van de liga met negen doelpunten en achttien assists. Fritch komt uit South Boston, Massachussetts.

John Gordon behoorde afgelopen jaar tot de betere verdedigers in de eredivisie in Nederland. Hij kreeg zijn vooropleiding bij Hamilton University, dat in dezelfde liga uitkomt als waar de drie nieuwelingen vandaan komen. De Canadees had afgelopen seizoen dertien goals en 24 assists in 47 wedstrijden. In de play-offs bleef hij steken op twee voorzetten in tien wedstrijden.