11 februari 200500:00

Door [email protected]

Drie Zweden opgepakt

Drie spelers van het Zweeds nationaal team zijn donderdag vlak voor een wedstrijd in Stockholm door de politie afgevoerd. Kristian Huselius, Andreas Lilja en Henrik Tallinder werden langdurig ondervraagd en moesten daardoor de eerste wedstrijd in de Sweden Hockey Games missen.

Volgens de Zweedse krant Aftonbladet werden de Tre Kronor spelers ondervraagd over de verkrachting van een 22-jarige vrouw. Het incident zou recentelijk hebben plaatsgevonden na een wedstrijd in Karlskoga.

Volgens een andere Zweedse krant, de Expressen, zou elk van de spelers hebben toegegeven het bed met haar te hebben gedeeld. Van verkrachting zou echter geen sprake zijn geweest.

Huselius, Lilja en Tallinder werden laat op de avond weer vrijgelaten door de politie. Het is nog onduidelijk of de drie verder vervolgd zullen worden rondom het incident.

Anderhalf jaar geleden deed zich in Zweden al een soortgelijke situatie voor. Drie spelers van het Duitse EisbÀren Berlin werden tijdens een trainingsreis in Zweden beschuldigd van verkrachting en werden vastgezet. Later gaf de 20-jarige vrouw toe het hele verhaal verzonnen te hebben.

In Zweden wordt verbijsterd gereageerd op dit nieuwe incident. "Zover ik weet is Huselius een 'perfect gentleman'", zegt een fan op Ă©Ă©n van de Zweedse ijshockeyforums. "Nooit schandalen, altijd sportief." Huselius is getrouwd en heeft een kind, terwijl ook Lilja getrouwd is.

Andreas Lilja haalde recentelijk ook al de pers. Hij had zijn auto uitgeleend aan Peter Worrell, maar het kenteken van de auto was verlopen. Worrell, die al twee keer zijn rijbewijs tijdelijk kwijt was geweest, werd aangehouden en probeerde zich uit te geven voor Lilja.

Het Zweedse team wist ondanks de drie missende spelers toch Tsjechië te verslaan. Mattias Weinhandl verzilverde als enige een penaltyshot nadat overtime geen uitsluitsel had gebracht. In de andere wedstrijd in het toernooi won Rusland in overtime van Finland.