30 maart 200800:00

Dubbele nederlaag dames

Het Nederlands damesteam heeft de goede start van het WK in Finland niet voort kunnen zetten. De ploeg van bondscoach Willem van de Kraak ging onderuit tegen Denemarken en Noord-Korea.

In de wedstrijd tegen Denemarken liep Nederland door een vroege tegentreffer al snel achter de feiten aan. Oranje hield zich goed staande tegen de Deense dames, speelde zelf niet slecht, maar kon aanvallend geen potten breken. Daarvoor ontbrak ook een beetje de vechtlust, die in eerdere wedstrijden in het toernooi wel zichtbaar was. Na veertien minuten kwamen de Denen zelfs op 2-0.

De sterkste periode van de Denen was de tweede, waarin de ploeg Nederland stevig onder druk zette en veel kansen schiep. Dit bood doelman Claudia van Leeuwen de kans te excelleren. Zij werd later ook gekozen tot de beste Nederlandse speelster in de wedstrijd. In de slotperiode zocht Oranje de aanval, daarbij kreeg het team echter een snelle countergoal tegen. Nederland had twintig minuten lang een overwicht, zonder overigens tot al te grote scoringskansen te komen.

De wedstrijd tegen Noord-Korea bood weinig verbetering. De Aziatische ploeg trekt veel media-aandacht in Finland, waarbij kranten verhalen schrijven over het team en er zelfs een cameraploeg op komt dagen. Nederland was duidelijk niet goed bij de les in deze ontmoeting en drie foutjes in de defensie worden genadeloos afgestraft, waardoor Nederland opnieuw achter de feiten aan zou lopen.

Oranje was de betere ploeg in de wedstrijd, maar weigerde dat om te zetten in een positief resultaat. Het scorend vermogen van de Nederlandse damesploeg bleek wederom een flink obstakel. Zelfs een hele reeks straffen maakt in de tweede en derde periode geen einde aan het overwicht van Nederland. De tegentreffer in de slotfase zorgt dan ook voor een vertekende uitslag in het voordeel van de Noord-Koreanen.

Door de twee nederlagen op rij is de derde plek het hoogst haalbare voor Nederland. De kans hierop is echter gering.