24 januari 200600:00

Dubbele winst Tilburg

Het selectieteam van Tilburg Trappers heeft een dubbele slag geslagen dit weekend. Vrijdag werd in Tilburg na penaltyshots gewonnen van Zoetermeer en op zondag werd de derby tegen Eindhoven een prooi voor het team van Nicky Rohde. Groningen en Utrecht maakten wederom geen fout en wonnen hun wedstrijd eenvoudig.

Tilburg Ă‚ Zoetermeer 4-3 ( 2-2, 1-0, 0-1, 1-0)

De mooiste wedstrijd van dit weekeinde werd vrijdagavond gespeeld in Stappegoor. De ontmoetingen tussen Tilburg en Zoetermeer zijn dit seizoen meer dan de moeite waard. Zoetermeer begon erg sterk aan de wedstrijd en kreeg enorme kansen via Robert van Yperen en Marco Kronenburg. Na acht minuten spelen kwamen de bezoekers dan ook voorsprong via een powerplaygoal van Tony Demelinne.

De tweede helft van de eerste periode was voor Tilburg. Zoetermeer werd na elf minuten al gewaarschuwd door Ivy van den Heuvel. De Zoetermeerse goalie Danny van Rijswijk moest zijn meerdere erkennen in een prachtige uithaal van de behendige forward maar de puck spatte uiteen op de paal.

Enkele minuten later scoorde Tilburg tweemaal op bijna identieke wijze. Twee schoten vanaf de blauwe lijn waren te machtig voor Danny van Rijswijk. De goals kwamen op naam van John van Biezen en Nils Peek hoewel het schot van John van Biezen verlengd leek te worden door Max van Lieshout.

Nog voor het einde van de eerste periode kwam Zoetermeer wederom tijdens een powerplay op gelijke hoogte. Manitas Demelinne reageerde het meest attent en benutte eenvoudig een rebound.

De tweede periode was geheel gelijkopgaand en er werd slechts eenmaal gescoord. Andreas Kraan schaatste slim vanuit de strafbank naar de blauwe lijn en kon daar de lange pass van achteruit ontvangen. Joep Andries was ondertussen mee naar voren gekomen en werd op zijn wenken bediend door Kraan. Andries liet van Rijswijk kansloos en bracht zijn ploeg op een 3-2 voorsprong. Dat Zoetermeer niet scoorde lag deels aan de ploeg zelf maar ook het optreden van Björn van de Put had een grote invloed op het scoreverloop. De 23-jarige Tilburger speelde een prima partij en zou later uitgroeien tot de man van de wedstrijd.

In het begin van de derde periode leek Diederick Hagemeijer de voorsprong te vergroten voor Tilburg maar zijn schot vloog via de lat over de goal van Danny van Rijswijk. In het restant van de periode was Zoetermeer de dominante ploeg. Er werden vele kansen gecreëerd maar telkens stond of van de Put of de paal in de weg. Uiteindelijk werd het twee minuten voor tijd alsnog 3-3. Craig DeBoice won een faceoff in de neutrale zone en tikte de puck door de benen van zijn tegenstander. Zelf schaatste DeBoice langs diezelfde tegenstander en kon alleen op van de Put afgaan. De Canadees verschalkte de Tilburgse goalie met een bekeken schot en dwong met deze goal een overtime af.

De laatste minuten van de derde periode en de overtime kenden veel straffen en opstootjes. Het aantal minuten dat er vijf tegen vijf gespeeld kon worden waren zeldzaam en tot twee keer toe traden beide ploegen aan met slechts drie spelers op het ijs.

Zoetermeer leek de overwinning te grijpen in de overtime toen Tony Demelinne alleen op het Tilburgse doel mocht afgaan. Demelinne stond de gehele wedstrijd al te loeren op de blauwe lijn en deze tactiek leek succesvol te gaan worden. De eerste inzet van Demelinne werd gekeerd door van de Put maar toen Demelinne voor de tweede keer aanlegde, werd van de Put en het doel door een Tilburgse verdediger omver gereden.

De protesten van de bezoekers waren hevig en scheidsrechter Willems leek overstag te gaan maar na overleg met zijn linesmen werd besloten om zonder straffen verder te spelen. De overtime bleef doelpuntloos mede dankzij de vele straffen en enkele prima reddingen door van de Put op schoten van Manitas Demelinne.

Van de Put was heer en meester tijdens de penaltyshots. De eerste drie penaltyshots van de Panters werden allen simpel uit het doel gehouden door van de Put. Zodoende bracht het vierde penaltyshot van Joep Andries al de beslissing. Conclusie: Tilburg behoudt hierdoor de aansluiting met de top en een duur en onnodig verlies voor Zoetermeer want het thuisvoordeel in de play-offs lijkt nu bijna onmogelijk.

Zoetermeer Ă‚ Geleen 26-1 ( 10-0, 9-0, 7-1)

Een dag later kon Zoetermeer zich zonder enige moeite herstellen van het verlies in Tilburg. Thuis tegen Geleen werd eenvoudig met 26-1 gewonnen. Topscorers aan Zoetermeerse kant waren Jeroen Admiraal met zes goals en Robert van Yperen en Tony Demelinne met beiden drie goals op hun conto.

De wedstrijd tegen Geleen was voor Manitas Demelinne zijn 500ste wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd ontving de captain een geschenk en politicus Hilbrand Nawijn hield een korte toespraak in het Silverdome.

Utrecht Ă‚ Eindhoven 10-5 ( 5-0, 2-2, 3-3)

Utrecht Dragons hoefde slechts één periode gas te geven om Eindhoven op de knieën te krijgen. Na de eerste periode leidde de ploeg van coach Frank Versteeg namelijk al met 5-0 via goals van Brandon Roberts, Kees Slagmolen, Stefan Collard, Jamie Molendyk en Clinton Voorn. Hierna kon Utrecht rustig een tandje lager schakelen en zodoende bleef het verschil op vijf goals steken.

Groningen Ă‚ Dordrecht 12-2 ( 4-1, 3-0, 5-1)

De Groningse sneltrein blijft voortrazen in de Eerste Divisie. Groningen Grizzlies had in eigen huis geen enkele moeite met de Lions uit Dordrecht. Hoewel de Lions wel degelijk goede tegenstand probeerde te bieden, was de Groningse stootkracht simpelweg teveel voor Dordrecht. De wedstrijd was na twintig minuten al beslist. Jacco Borger en Matt Tremblay waren de topscorers voor Groningen met twee goals.
Voor Dordrecht scoorden Jeroen Beulink en Rogier Venema die profiteerde van een foute pass van goalie Tom Korte.

Groningen blijft koploper dankzij deze zege. Het verschil met achtervolger Utrecht blijft drie punten.

Eindhoven Ă‚ Tilburg 5-10 ( 0-1, 2-1, 1-8)

Voor maar liefst 500 toeschouwers in het IJssportcentrum Eindhoven kon de thuisploeg twee periodes lang partij bieden aan Tilburg. Via Diederick Hagemeijer en Joeri Dielhoff kwam Tilburg op een 0-2 voorsprong, maar twee goals van Carlo van de Vorstenbosch brachten Eindhoven langszij in de tweede periode.

In de derde periode was de pijp leeg bij de IJsbrekers. Binnen de minuut stond Tilburg al op een 2-4 voorsprong dankzij Joep Andries en Onur Mete. Daar bleef het niet bij want de jonge Tilburgers wisten nog zesmaal het net te vinden in het restant van de derde periode. Zo completeerde Diederick Hagemeijer zijn hattrick met twee knappe goals.

Het slotakkoord was voor Eindhoven dat via Ton Vorselen de eindstand op 3-10 bepaalde. Eindhoven lijkt langzaam uit het diepe dal te komen, misschien dat de IJsbrekers in de laatste fase van dit seizoen nog enkele opvallende resultaten kunnen neerzetten.

Tilburg kan zich opmaken voor de playoffs, het verschil met Zoetermeer is na dit weekeinde geslonken tot slechts drie punten.