7 november 200600:00

Door Joep Meijsen

Ducks toch 'Mighty'

De NHL is alweer een maand aan de gang en een blik op de ranglijst levert wat interessante verrassingen op. Zo zijn in de Eastern Conference Buffalo en Atlanta nagenoeg ongenaakbaar, terwijl in het Westen de relatief jonge teams Nashville, Minnesota en Anaheim het erg goed doen. In dit artikel een nadere blik op de Ducks.

Anaheim Ducks is de verrassende koploper in de Western Conference. The Ducks mogen zelfs pochten over een ongeslagen status in de reguliere speeltijd. Alleen in de overtime werd vier maal verloren. Een nederlaag in overtime levert een team net als in Nederland toch nog een punt op, dit om de overtime zo spannend mogelijk te maken.

Anaheim onderging afgelopen zomer een metamorfose. Het team was sinds de oprichting in 1993 eigendom van Walt Disney. De naam Mighty Ducks of Anaheim was afgeleid van een bekende film waarin Emilio Estevez een groep losers uitgroeit tot een team van winnaars.

Leuk detail: Disney wilde dat op de rug van het shirt voor de naam van de speler het woord "mighty" kwam te staan. Er is echter nooit sprake geweest van een Mighty Kariya of iets dergelijks want het plan kon al snel de prullenbak in na kritiek van de supporters.

In januari 2006 liet Disney weten de Ducks te verkopen. De nieuwe eigenaren, het echtpaar Samueli, betrokken de fans in het herontwerpen van de identiteit van de club. De fans spraken zich massaal uit voor het behoud van de naam Ducks, maar de term ‘Mighty' werd gedropt. Zodoende gaat Anaheim nu door het leven als Anaheim Ducks. Tevens werd het groen-paarse tenue ingeruild voor een zwart-gouden outfit en werd op aandringen van de fans de mascotte Wildwing aangehouden als vaste entertainer.

De fans zelf willen de mascotte houden uit bijgeloof, want de Ducks doen het de laatste jaren meer dan goed. Zo werd in 2003 de Stanley Cup finale gehaald die met 4-3 verloren werd van de New Jersey Devils. Afgelopen seizoen werd Anaheim in de finale om de Western Conference verslagen door de Edmonton Oilers. Hiermee zijn meteen de beste resultaten van de Ducks in de historie van de club genoemd.

Dit seizoen legt Anaheim wellicht de basis voor meer succes. De Ducks gaan ongeslagen, overtimes daargelaten, aan kop in de Western Conference met 24 punten uit 14 wedstrijden. In de NHL heeft alleen Buffalo meer punten, de Sabres behaalden 25 punten uit evenveel duels.

Oorzaak van het succes moet gezocht worden in de veelzijdigheid van het team. Zo telt de selectie nu al 6 spelers die 10 punten of meer hebben gescoord. Opvallend is dat de verdediging veel punten vergaart. De meeste punten werden gescoord door Chris Pronger en Scott Niedermayer met respectievelijk 13 en 12 punten. Dit keiharde verdedigingsduo staat er echter wel bekend om dat ze altijd goed zijn voor hoofdzakelijk veel assists. Niedermayer eindigde afgelopen seizoen de speler met de meeste punten bij de Ducks.

Topscorer is de relatief onbekende Chris Kunitz. De 27- jarige Canadees is pas bezig aan zijn derde seizoen, maar lijkt elk seizoen beter te worden. Kunitz was vorig seizoen de beste bij de Ducks rookie met 41 punten. De absolute sterspeler is de Fin Teemu Selanne. De publiekslieveling maakte jarenlang furore samen met Paul Kariya, maar rendeert zonder Kariya ook prima. Ook Selanne heeft op dit moment 12 punten achter zijn naam staan.

Verder bezitten de Ducks niet echt bekende sterspelers, maar heeft het de beschikking over degelijke, hardwerkende spelers. Aangevuld met de techniek van Selanne kan dit team wel eens hoge ogen gaan gooien dit seizoen. De start leverde voor het team van Randy Carlyle in ieder geval een ruime voldoende op.