Nijb newlogo 0809

24 juni 200900:00

Door Joep Meijsen

Duisburg denkt aan Nederland

De Nederlandse ijshockeyliga wordt komend seizoen mogelijk verrijkt met een team uit Duitsland. De gevallen DEL-ploeg van Duisburg overweegt een overstap naar de Nederlandse competitie.

Dat schrijft de Duitse partnersite van IJshockey.com, Hockeyweb.de. ‘We hebben een verzoek ontvangen van de Nederlandse bond', zegt teameigenaar Ralf Pape. ‘De liga is daar echt klein. Daarom zijn de Nederlanders op zoek naar mogelijkheden om hun liga attractiever te maken. Wij denken er serieus over na en hoppen binnen twee of drie weken de knoop door te kunnen hakken.

Duisburg eindigde de afgelopen jaren in de onderste regionen van de hoogste Duitse liga en verdwijnt met ingang van het nieuwe seizoen uit de DEL. De club kan echter niet op het tweede of derde niveau in Duitsland instromen, maar moet opnieuw beginnen in de regionalliga in Noordrijn-Westfalen. Pape heeft de bedoeling om via de jeugdvereniging een team daar in te schrijven en via een aparte Füchse gmbh deel te gaan nemen aan de competitie in Nederland.

Pape investeerde de afgelopen jaren enorme bedragen in de ijshal in Duisburg en zou zo een goede bezetting houden. De verschillende officiële instanties in Duitsland zijn geïnformeerd over het voorstel uit Nederland, zegt de teameigenaar van Duisburg. Hij ziet Oostenrijk als een voorbeeld. Daar spelen teams uit verschillende andere landen mee in de liga.

Bondsvoorzitter Joop Vullers toont zich tegenover IJshockey.com verbaasd over het verhaal van Pape. Volgens hem is het initiatief voor toetreding afkomstig van Duisburg. ‘We hebben via een Nederlandse club gehoord dat Duisburg interesse zou hebben, maar we hebben nog geen formeel verzoek ontvangen. Als dat het geval is nemen we direct contact op met de Duitse bond.'

Volgens Vullers heeft Pape hem dinsdagavond een aantal keren geprobeerd te bellen, maar dat was midden in de jaarvergadering van de NIJB. ‘Intussen hebben we via sms contact gehad en vanavond ontvangt de heer Pape een e-mail waarin wordt uitgelegd wat de te volgens procedure is. Daarbij is het van belang wat het standpunt van de Duitse bond is en waarom zij niet in staat zijn om voor een passende oplossing te zorgen. Ook is de vraag van belang wat het bijdraagt aan de ontwikkeling van de Nederlandse ijshockeysport.'

De voorzitter van de Nederlandse IJshockeybond denkt dat een eventueel akkoord met Duisburg precedentwerking kan hebben. ‘Als wij ons welwillend opstellen zullen ook Dortmund en Herne komen. Die zitten met hetzelfde probleem dat de Oberliga Nord te weinig clubs heeft en samenvoeging met de Oberliga Süd niet gaat gebeuren. Bovendien hebben we vorig jaar de aanvraag van twee Belgische clubs afgewezen.' Herne is ook eigendom van Ralf Pape, terwijl Dortmund de nieuwe club is van onder meer Frank Gentges, Stephan Kreuzmann en Jake Brenk.