25 juli 200800:00

Door Joep Meijsen

Duitse defense bij Devils

Nijmegen Devils heeft de selectie uitgebreid met de voormalige Duitse jeugdinternational Stephan Kreuzmann. De 24-jarige verdediger speelde afgelopen seizoen voor Bremerhaven in de Tweede Duitse Bundesliga.

Kreuzmann speelde in het verleden enkele wedstrijden in de DEL voor Krefeld, waar hij een deel van zijn jeugdopleiding genoot. In 2002 maakte hij deel uit van de Duitse U18-selectie die deelnam aan het wereldkampioenschap. In acht wedstrijden bracht hij één assist op zijn naam.

Kreuzmann geldt als een defensieve specialist en is naar Nijmegen gehaald als vervanger voor de vertrokken Nick de Jong. De Duitse verdediger was op zoek naar een nieuwe club onder meer omdat hij onlangs vader is geworden. De in Duisburg woonachtige speler zocht een club op redelijke rij-afstand.

De loopbaan van Kreuzmann kreeg nooit het vervolg dat zijn jeugdopleiding beloofde. Na enkele wedstrijden in de DEL werd hij door Krefeld doorgeschoven naar Duisburg dat toen nog uitkwam in de tweede Bundesliga. Hier speelde hij twee volledige seizoenen.

In 04/05 daalde hij af naar de Oberliga, waar hij voor Leipzig ging spelen, maar een jaar later was hij alweer terug in de Tweede Bundesliga bij Dresden, waar hij twee seizoenen speelde. Dit leverde hem een contract op bij Hannover Scorpions in de DEL, maar tot een basisplaats bij deze club bracht hij het niet. De club leende Kreuzmann uit aan Bremerhaven.

Deze club, waar recentelijk Nederlands international Jamie Schaafsma een contract ondertekende, kende een dramatisch seizoen. Alleen financiële problemen bij andere clubs zorgen ervoor dat de club zich kon handhaven op het niveau. In december leidde dit tot maatregelen in de selectie, waarbij Kreuzmann één van de spelers was die moest vertrekken.

Enkele weken later was hij echter alweer terug in de opstelling en uiteindelijk speelde hij nog 54 wedstrijden in het seizoen. In totaal speelde Kreuzmann 258 wedstrijden in de Tweede Bundesliga, waarbij hij acht goals, elf assists en 215 strafminuten voor zijn rekening nam.