24 juli 200800:00

Door [email protected]

Duitse kansen in de NHL

Met spelers als Marco Sturm, Jochen Hecht en Marcel Goc hebben onze oosterburen al enkele spelers in de National Hockey League rondrijden. En er staan alweer een paar jonge Duitsers aan de poort van de NHL te kloppen. Een blik op de grootste kanshebbers.

De 22-jarige Dietrich werd afgelopen jaar in de entry draft door Nashville als 174e speler gekozen. De verdediger van Düsseldorf Metro Stars maakte dat jaar tijden het trainingskamp een goede indruk op de technische leiding van de Predators, maar mocht nog een seizoen rijpen in de Deutsche Eishockey Liga (DEL).

De Predators hebben aangegeven Dietrich deze zomer nog naar Nashville te willen halen. Düsseldorf heeft Dietrich gevraagd om uiterlijk vrijdag 25 juli duidelijkheid te geven over de plannen. De club had rekening gehouden met de diensten van het jonge talent, maar zal waarschijnlijk nu nog op zoek moeten naar vervanging.

Dietrich heeft feitelijk pas één volledig seizoen DEL gespeeld. In 2005-06 kwam hij het grootste deel van het jaar uit voor Straubing in the tweede Bundesliga. In 2006-07 kwam hij tot 61 wedstrijden, maar afgelopen jaar moest hij een groot deel van het seizoen missen door een enkelblessure. In totaal stond Dietrich in 2007-08 maar negen reguliere en 13 playoff wedstrijden op het ijs.

Goalie Timo Pielmeier zat afgelopen seizoen al in Noord-Amerika. Het 19-jarige talent werd in dezelfde draft als Dietrich als 83e gekozen door San Jose. Dat team biedt hem nu een driejarig rookie-contract aan. Waarschijnlijk zal de voormalige backup van Keulen zich eerst mogen bewijzen bij farmteam Worchester in de AHL, maar er bestaat ook een kans dat hij nog QMJHL zal spelen.

Pielmeier kwam in 2006-07 al uit voor St. John's Fog Devils in die prestigieuse Canadese jeugdliga. Hij speelde 56 wedstrijden voor het team, werd in december tot QMJHL rookie van de maand verkozen en haalde met zijn team de eerste ronde van de playoffs. Als Pielmeier teruggaat naar de QMJHL zal spelen voor Shawinigan Cataractes.

Er zijn nog een aantal andere Duitsers die flirten met de NHL. Philipp Gogulla - een 21-jarig talent van Keulen - werd in 2005 gedraft en tekende vorig jaar een contract bij Buffalo. Hij mocht het volledige afgelopen seizoen echter in Europa spelen.

In 2006 werden talenten als Korbinian Hölzer (111e), Felix Schutz (117e) en Constantin Braun (164e) gekozen in de draft. In 2007 werden ook Sebastian Stefaniszin (98e) en Dennis Reul (130e) gedraft, terwijl deze zomer alleen Jerome Flaake (130e) aan bod kwam.