8 mei 200800:00

Door [email protected]

Duitsers gematst op WK

Duitsland heeft een mazzeltje gehad tijdens het WK in Canada. Het team had de Duits-Canadeze verdediger Jason Holland opgesteld, terwijl deze nog niet gerechtigd was om voor Duitsland uit te komen. De IIHF besloot om de uitslagen van al gespeelde wedstrijden te laten staan.

Hoe Duitsland Holland ooit op heeft kunnen stellen is onduidelijk. De IIHF-regels over genaturaliseerde spelers zijn glashelder. Als een speler minstens twee jaar onafgebroken competitief in een land heeft gespeeld én het paspoort van dat land bezit, dan mag hij het betreffende land vertegenwoordigen. Als de speler echter ooit voor een ander land is uitgekomen op een officieel IIHF toernooi, dan wordt de periode opgerekt naar vier jaar.

Jason Holland speelt inmiddels drie seizoen in de DEL, waar hij uitkomt voor de Ingolstadt Panther. In 1996 is hij echter voor Team Canada uitgekomen tijdens het U20 WK, waardoor hij dus op zijn vroegst volgend jaar voor Duitsland mag spelen. De fout werd door de Duitse bond zelf ontdekt en Holland werd direct teruggetrokken.

De beslissing van de IIHF om de winst tegen Slowakije te laten staan is opmerkelijk. Zelfs de voorzitter van de Duitse IJshockeybond, Franz Reindl, had al rekening gehouden met puntenaftrek. Tijdens een buitengewone vergadering besloot de IIHF echter dat een reglementaire nederlaag tegen Slowakije een oneerlijke invloed zou hebben op deelnemende teams in de komende rondes. Statuutregel 204 laat de IIHF de ruimte om in uitzonderlijke gevallen af te zien van een straf.

Duitsland had de ontmoeting met Slowakije verrassend met 4-2 gewonnen. Van Noorwegen en Finland werd verloren, dus de behaalde punten tegen Slowakije zijn van enorm belang voor Duits divisiebehoud.

De eerste internationale reacties komen inmiddels los. De voorzitter van de Noorse bond, Ole-Jakob Libæk, is woedend op de IIHF. 'Ik werk al 30 jaar met de IIHF, maar dit is het ergste dat ik ooit heb meegemaakt.' Libæk deed zijn uitspraken tegenover een Noorse krant. 'De regels zijn glashelder, maar toch neemt de IIHF een andere beslissing.'

Puntenaftrek voor Duitsland was gunstig geweest voor Noorwegen, dat de onderlinge ontmoeting won. Of de Noorse bond actie gaat ondernemen naar aanleiding van het besluit is niet bekend.