Devils gentges think 0809

13 februari 200900:00

Door Remco

Dure nederlaag voor Nijmegen

Nijmegen Devils deed slechte zaken in de strijd om de derde en vierde plaats. Hijs Den Haag was met 5-1 veel te sterk voor de ploeg van Frank Gentges. John Hecimovic had een goal en twee assists voor Den Haag.

Voorafgaande aan de wedstrijd zou men verwachten dat Nijmegen goed voor de dag zou komen in de Uithof. Nijmegen is namelijk nog volop in de strijd om het thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs. Den Haag heeft niets meer te winnen gedurende het laatste weekeinde van de reguliere competitie. Wat er ook gebeurt, de Hagenezen zullen als tweede eindigen omdat koploper Tilburg niet meer te achterhalen is. De Nijmegenaren haalden echter bij lange na niet hun normale niveau terwijl Den Haag alvast warmdraaide voor de play-offs.

Nijmegen kwam wel snel op voorsprong voor 1500 toeschouwers in de Uithof. Clubtopscorer TJ Sakaluk passeerde goalie Casper Swart op aangeven van international Bradley Smulders. Daarna was het al gauw over met de bezoekers. In de eerste periode gaf Nijmegen nog wel tegengas maar kon het niet de gelijkmaker voorkomen. In de zeventiende minuut schoot Jozef Cierny zijn Hijs op gelijke hoogte. Voor de ervaren Slowaak was het zijn zevende goal in veertien wedstrijden in de Nederlandse competitie.

De tweede periode bleek beslissend te zijn. Nijmegen kwam niet meer voor in het verhaal en de thuisploeg liep eenvoudig uit naar een comfortabele 4-1 voorsprong. Het duurde tot halverwege de periode alvorens Den Haag de voorsprong pakte. Maar na de 2-1 van verdediger Wade Davis was het hek van de dam. Jan-Jaap Natte en Tony Demelinne wisten snel achter elkaar de derde en vierde Haagse treffer te noteren.

Den Haag zorgde v0akkundig dat in de derde periode een eventuele Nijmeegse comeback te voorkomen. Rick Wijnen liep na drie minuten tegen een straf aan. In de powerplay gooide John Hecimovic de wedstrijd definitief op slot. De Canadees kende dit seizoen veel blessureleed maar laat de laatste weken zien dat hij van groot belang is voor de Haagse ploeg. De 24-jarige Hecimovic tilde zijn seizoenstotaal naar elf treffers in veertien wedstrijden.

De zege levert voor Den Haag niet meer op dan een tevreden aanhang en een winning mood vlak voor de play-offs. Nijmegen daarentegen zal met spanning de wedstrijden van zaterdag volgen. De drie achtervolgers Heerenveen, Groningen en Geleen vormen een grote bedreiging voor Nijmegen dat nu nog derde staat. Het enige geluk voor Nijmegen is dat Groningen en Geleen elkaar morgen bestrijden in Glanerbrook dus er zal altijd één concurrent averij oplopen.