25 april 200500:00

Door Joep Meijsen

Dutch treat in Allan Cup

Nederlands international Kevin Hoogsteen heeft meegewerkt aan een enorme sensatie in Canada. Zijn team Thunder Bay Bombers sloot een indrukwekkende Allan Cup-campagne met winst af. Hoogsteen speelde mee ondanks een forse blessure.

Kevin Hoogsteen moest deze week verstek laten gaan bij het Nederlands team vanwege een ernstige beenblessure. Die liep hij aan het begin van de playoffs in Nederland op tijdens een training in Amsterdam.

'Die blessure is nog lang niet hersteld', zegt zijn coach in de lokale krant. 'Voor de eerste wedstrijd hebben we hem laten tapen, daarna heb ik hem niet meer opgesteld. Voor deze alles of niets-wedstrijd ben ik naar hem toegegaan. 'Je moet punten scoren, anders kan ik je niet opstellen.' Hij zei. 'Maak je geen zorgen, ik speel'. Hij speelde eigenlijk gewoon met een gebroken been.'

Dat De Bombers het toernooi om de Allan Cup kon spelen was al een wonder. De ploeg heeft geen eigen competitie om in te spelen. Thunder Bay is een afgelegen stad en heeft verder geen amateurteams van topniveau. Het team is genoemd naar de fictieve ploeg uit de film Youngblood en bestaat vooral uit naar Canada teruggekeerde ex-profs en collegespelers. Ondanks het ontbreken van eigen tegenstand, werden de Aylmer Blues uitgedaagd voor een wedstrijd. Deze werd door de Bombers gewonnen, waardoor ze naar het toernooi om de Allan Cup werden afgevaardigd.

De Aylmer Blues, dat wel in een competitie speelt, heeft overigens ook een Nederlandse connectie. De ploeg werd twee jaar geleden opgezet door ex-Nijmegen Tigers-captain Jason Clark. Ook oud-Nijmegenaar Bob Vandersluis speelde toen voor die ploeg. Het zogenoemde senior-hockey is opmars in Canada. Vooral door het niet spelen van de NHL stromen toeschouwers toe. Die vinden het heerlijk om spelers uit de eigen woonplaats te zien, die knokken voor de eer van de eigen stad. De zege van de Thunder Bay Bombers is dan ook in eigen stad met gejuich begroet.

De felbegeerde Allan Cup is letterlijk de Stanley Cup van het Canadese amateurijshockey. De Cup werd in 1908 voor het eerst uitgereikt, nadat de strijd om de Stanley Cup een professionele competitie was geworden.

De tegenstander van de Bombers in de finale, Les Sentinelles de Montmagny, was vooraf de absolute favoriet voor winst. Les Sentinelles had drie wedstrijden op rij gewonnen in de bekerstrijd en heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug. Maar de underdogrol maakte de Bombers niets uit.

In de voorrondes verloren de Thunder Bay Bombers twee kwalificatiewedstrijden, waaronder een 5-2 verlies op Les Sentinelles. Een 5-0 overwinning op gastheer Border Kings gaf de Bomber echter onverwacht alsnog toegang tot de kwartfinales van de Allan Cup. In die kwartfinale werd verrassend met 7-5 gewonnen van Horse Lake Thunder, een team met ex-NHL-ers Theo Fleury en Gino Odjick.

Ondanks de knappe prestaties tot dan toe leken de Bombers weinig kans te maken in de finale. Les Sentinelles kwamen in de eerste periode al snel op voorsprong, maar wist dit voordeel niet uit te bouwen. De Bombers kwamen in de tweede periode gelijk op de powerplay. Nog in diezelfde periode pakten de Sentinelles wel weer het initiatief met een goal.

Maar in de derde periode was het tijd voor de glansrol van Kevin Hoogsteen. De voormalig Nijmegen Tiger en Amsterdam Bulldog heeft in Nederland al vaker laten zien wat hij kan. Met nog een kleine anderhalve minuut te spelen wist Hoogsteen goalie Patrick Jomphe te verschalken en zo overtime af te dwingen.

En ook in overtime was de inbreng van Hoogsteen cruciaal. Op 2:18 in overtime wist Derek Levanen op aangeven van Kevin Hoogsteen de sudden victory goal binnen te schieten. Voor ruim 2.000 toeschouwers werden Levanen en Hoogsteen bedolven onder een stapel uitzinnige teamgenoten.

Zo heeft een stukje Hollands Glorie bij kunnen dragen aan een opmerkelijke prestatie in het Canadese ijshockey.