Eaters brenk juich v devils 140109

15 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Eaters breekt laatste Devils

Geleen pakte in Nijmegen de zesde overwinning op rij en klimt daarmee naar de derde plaats naar de ranglijst. Het voornaamste gespreksonderwerp na afloop was echter de nog verder uitgedunde selectie van Nijmegen. ‘Ik heb nog precies één fitte verdediger en drie gezonde aanvallers over. Dit is volstrekt onverantwoord', aldus coach Gentges na de wedstrijd.

De wedstrijd was er eentje om snel te vergeten. Geleen heeft een nipt completere selectie dan Devils en wist de wedstrijd met een paar prima goals te beslissen. Coach Uli Egen was na afloop dan ook redelijk tevreden. ‘Als er maar zo weinig spelers beschikbaar zijn, wordt het een tactisch duel en dat hebben we goed uitgespeeld. We hadden zelfs wel een stuk ruimer moeten winnen, maar dit is niet zoals ijshockey moet.'

Oud-Nijmegen-speler Jake Brenk liet zich in de eerste periode goed zien. Hij gebruikte zijn versnelling om twee keer door de defensie van Devils te breken en zo zijn ploeg een ruime voorsprong te geven, die echter door een goal van Jesse Baraniuk aan het eind van de periode werd gehalveerd. Jason Baclig maakte er zelfs kort na de eerste pauze nog 2-2 van, maar het was wachten op de beslissing van de wedstrijd door Geleen.

Die liet nog verrassend lang op zich wachten. Dit was voor een belangrijk deel de verdienste van doelman Boris Ackers, die een reeks prima saves verzorgde. Hier en daar kwam Nijmegen nog wel in de buurt van Benjamin Finkenrath, maar ook deze speelde een puike wedstrijd. Een schot van de blauwe lijn van Mike Walling na 33 minuten maakte opnieuw het verschil tussen de ploegen en twee treffers van Lance Herauf, waarvan één mooi uitgespeeld en de andere in het lege net, zorgden in het slotstuk van de wedstrijd voor de eindstand van 5-2.

Het was de zesde overwinning op rij voor Geleen, dat zich nu op de derde plaats van de ranglijst bevindt. ‘Zo'n goede serie hebben we ook gewoon nodig. We gaan nu een moeilijke serie wedstrijden in tegen onder meer Amsterdam, Den Haag en Tilburg', aldus Egen. Daarbij krijgt Eaters versterking van nog een import. De naam wordt volgens teammanager Maurice Nelissen rond het weekeinde bekendgemaakt, terwijl er een kleine kans is dat de nieuwe aanwinst al in het weekend in actie kan komen.

Nijmegen zou een moord doen voor wat aanvulling van de selectie. In de tweede periode viel de 18-jarige verdediger Lorenz Schneider uit, waardoor met Jesse Baraniuk en Stephan Kreuzmann nog maar twee verdedigers in het team speelden. Terwijl Marco Postma de defensie versterkte, werd zelfs geprobeerd reservegoalie Corey Wogtech als veldspeler in te zetten. Dit werd echter door de aanwezige bondsofficials verboden.

Omdat tegen het einde van de wedstrijd ook Stephan Kreuzmann uitviel, heeft Nijmegen nog precies één gezonde verdediger voor het belachelijk geplande duel op donderdagavond in Eindhoven, Jesse Baraniuk. Aanvallend zijn alleen TJ Sakaluk, Brad Smulders, Marco Postma, Jason Baclig, Phil Aucoin, Timothy Gerritsen en Jurryt Smid beschikbaar. Een deel daarvan speelt door blessures heen. ‘Het is onverantwoord werkgeverschap om met zo weinig spelers aan een wedstrijd te beginnen', zei clubvoorzitter Eef Gerritsen na de wedstrijd.

Hij deed opnieuw een beroep op de clementie van de bond om in ieder geval het duel van donderdagavond op een ander tijdstip te mogen spelen. Ook dit beroep werd echter door de aanwezige bondsvoorzitter Joop Vullers onverbiddelijk afgewezen. Dit tot volstrekt onbegrip van coach Gentges. ‘Ik vind het enorm knap dat we met deze ploeg nog zo goed weerstand hebben geboden, maar ik snap werkelijk helemaal niets van de ijshockeybond hier. Met de belangen van de spelers wordt totaal geen rekening gehouden. Het is volstrekte waanzin om met zo'n selectie aan een wedstrijd te beginnen. Ik weet verder ook niet meer wat ik kan zeggen. De bekerfinale wordt op deze manier ook een lachertje. Fijne reclame voor de sport.'