30 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Eaters Geleen hard onderuit

Eaters Geleen ging in eigen huis behoorlijk hard onderuit tegen Nijmegen Emperors. De derby van het noorden werd makkelijk gewonnen door Heerenveen, Tilburg en Amsterdam wonnen eenvoudig, terwijl Zoetermeer door Den Haag op de slachtbank werd gelegd. Gelukkig nog maar één speelweekeinde in de Challenge Cup.

Geleen - Nijmegen 2-6
Coach Dave Hyrsky van Geleen vatte na afloop de ontmoeting kernachtig samen. 'We liepen te veel straffen op, Nijmegen speelde goed op de powerplay en wij verloren de wedstrijd.' Hij bekritiseerde daarbij de instelling van zijn spelers. 'Het ontbrak deze wedstrijd aan discipline. Dat is een onderwerp waar we de afgelopen periode veel mee bezig zijn geweest, maar dat ging vanavond niet goed. De scheidsrechter floot geen goede wedstrijd, maar dat had niets van doen met de nederlaag.'

Daarmee kreeg de topwedstrijd afgelopen zondag tegen Tilburg een teleurstellend vervolg. 'De eerste periode vrijdag speelden we nog zoals tegen Tilburg, maar Nijmegen nam het daarna over en dat hebben we vanavond voortgezet. Dat is iets wat we gaan corrigeren', aldus Hyrsky op de persconferentie na afloop van de wedstrijd.

Geleen liep tijdens de ontmoeting tegen liefst 91 strafminuten op, terwijl Nijmegen het met 30 stuk moest doen. Nijmegen scoorde vier van de zes goals op de powerplay in een ontmoeting die vooral naar het einde toe spijkerhard werd. Spannend was het toen allang niet meer. Via Mikael Sjöström (2) en Ari Katavisto stond Nijmegen na de eerste periode al met 0-3 voor. Een voordeel dat vroeg in de tweede periode door Anders Dahlin werd uitgebouwd.

Katavisto was met twee goals en drie assists bij de eerste vijf goals van Nijmegen betrokken. De Fin scoorde vroeg in de derde periode de 0-5 alvorens Brad Smulders en Brian McGarry iets terug konden doen namens Geleen. Het slotakkoord was echter toch voor Nijmegen dat negen seconden voor tijd de 2-6 op het scorebord bracht. Nick Verbruggen schoot vanaf de blauwe lijn en Timothy Gerritsen verzorgde de deflectie.

Groningen - Heerenveen 1-8
Zo'n 550 toeschouwers waren naar Kardinge gekomen voor de onvervalste derby van het noorden. Voor ijshockeyliefhebbers met een langer geheugen een bijzondere wedstrijd. Groningen en Heerenveen vochten in de jaren zeventig en tachtig talloze legendarische duels af voor uitzinnige toeschouwers.

Een klassieke ontmoeting werd het anno 2006 niet. Heerenveen is laat begonnen met de voorbereiding op het seizoen, terwijl Groningen waarschijnlijk de sterkste ploeg is in de Eerste Divisie. Toch was de Friese buurman zondagavond een maatje te groot voor de Grizzlies, die de schade overigens redelijk beperkt hielden.

Sander Dijkstra beleefde de waarschijnlijk beste wedstrijd van zijn nog korte loopbaan met liefst vier treffers, terwijl hij ook nog een assist verzorgde. Brad Wanchulak trof twee keer doel, terwijl ook Brent Janssen en Kevin Bruijsten het net wisten te vinden. De eretreffer van de Groningers, met ex-Flyer Ruud van der Holst in het net, kwam van de stick van Nick Thiros.

Opvallend is dat de tweede treffer van Wanchulak werd gescoord terwijl Groningen twee man meer op het ijs had, maar scheidsrechter Schreuder zijn arm in de lucht had voor een delayed penalty.

Tilburg - Dordrecht 10-1
Bij Trappers was het belangrijkste nieuws dat Emil Lundgren wederom het net verdedigde. De Zweed is ineens weer in beeld nu Phil Groeneveld alweer zo vlot is afgehaakt bij de Brabanders. Hij moest alleen een treffer van de Italiaanse-Nederlander Sirio Barone incasseren. Dat was de 1-1 in de wedstrijd, nadat Bjorn Willemse de score had geopend namens Trappers. Het was ook het enige moment dat Dordrecht uitzicht had op een stuntje.

Willemse scoorde nog een tweede keer, terwijl Doug Stienstra (2), Dave Bonk en Diederick Hagemeier nog tijdens de eerste periode ieder raakschoten met een man meer op het ijs. Daarmee was de stand 6-1 en de enige vraag nog hoe hoog de score zou oplopen. Dat viel mee voor Dordrecht, dat nog slechts vier keer moest vissen. De Wit, Bonk Bat en Mete waren de doelpuntenmakers voor duizend toeschouwers.

Amsterdam - Tilburg 2 8-0
Paul Vincent kampt met een blessure en speelt daarom lang niet altijd voor Amsterdam in de Challenge Cup. Als hij dan wel meedoet, zoals tegen het selectieteam van Tilburg Trappers, dan heeft hij gelijk een enorme invloed op de wedstrijd. De forward tekende voor twee goals en twee assists.

Matt Korthuis had een assist, terwijl verder Alexander Schaafsma (2), Bohuslav Subr en Borek Vagner wisten de scoren.

Eindhoven - Utrecht 3-5
Michal Rybar was de grote man aan de kant van Utrecht in de ontmoeting met Eindhoven. De Tsjech scoorde zelf twee keer en bereidde ook nog eens twee treffers voor in de 3-5 winst van de Dragons. De ontmoeting leek in de eerste periode beslist toen Utrecht via Rybar (2) en Valentijn Faber op een 0-3 voorsprong kwam te staan.

Met drie goals in anderhalve minuut zette Eindhoven de wedstrijd echter weer helemaal op de kop in de slotfase van de tweede periode. Nick Verschuren, Dirk Nissen en Chajim Bakker waren de makers van de treffers. De IJsbrekers konden de comeback echter geen vervolg geven, zodat Utrecht tegen het einde van de wedstrijd de punten alsnog in de tas kon steken via treffers van Maarten de Groot en de tweede van de avond van Valentijn Faber.