10 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Eaters hoopt op NHL-speler

Karl Dijkhuis is spoedig wellicht niet meer de enige speler uit de NHL in de Nederlandse competitie. Eaters Geleen maakt bekend in gesprek te zijn met de 24-jarige aanvaller Sean Avery van de Los Angeles Kings. Avery moet de vervanger worden van Mike Galati, die na de kerst vanwege privé-omstandigheden niet is teruggekeerd.

Het aantrekken van Avery zou een ware coupe zijn voor de ploeg uit Limburg. De club benadrukt echter dat er voorlopig slechts sprake is van gesprekken en dat er nog geen definitieve overeenkomst is tussen Geleen en Avery.

In totaal speelde Avery vorig seizoen 76 wedstrijden voor de Los Angeles Kings. In deze ontmoetingen kwam hij tot negen treffers en 19 assists, waardoor hij tot de betere spelers van de ploeg behoort. Dit seizoen kwam hij enkele wedstrijden uit voor de Pelicans in Finland. In twee wedstrijden scoorde hij drie goals en liep hij tegen 26 strafminuten op.

In totaal speelde Avery 163 wedstrijden in de beste liga ter wereld en tekende hij voor 47 punten. Het afgelopen jaar was voor hem zijn beste seizoen en tevens het eerste jaar waarin hij een basisplaats in de NHL veroverde. Bij de Detroit Red Wings en ook bij LA werd hij regelmatig naar het opleidingsteam in de American Hockey League gestuurd.

Geleen is via speler Steve Birch in contact gekomen met de op 10 april 1980 in Ontario geboren Avery. Beide spelers zijn vrienden. Volgens Birch is Avery een echte teamspeler. 'Kijk naar zijn statistieken: die tonen aan dat Sean Avery ook een complete ijshockeyer is. Technisch perfect, lichamelijk zo sterk als een beer. Eerder een aangever dan een killer voor de goal', aldus Birch in het persbericht van Geleen.

In juni 2002 mistte Avery de kans om de Stanley Cup te winnen. In de finaleserie van Detroit tegen Carolina ontbrak de aanvaller omdat hij zijn dienstplicht in Canada moest vervullen. Tijdens de huldiging in Detroit mocht hij echter toch op het ijs om het feest mee te vieren.

Nederlandse teams mogen na het verlopen van de deadline nog Ă©Ă©n internationale transfer uitvoeren. Dat betekent dat er reglementair geen hindernissen zijn die de komst van Avery verhinderen. Eaters-voorzitter Eugene van Sloun benadrukt echter dat er nog veel mitsen en maren verbonden zijn aan de komst van de LA Kings-center.