Tijgers vs eaters 031009

4 oktober 200900:00

Door Joep Meijsen

Eaters is verder dan Tijgers

Amsterdam en Geleen zijn allebei teams die dit seizoen vooral naar de toekomst kijken. In de Jaap Edenhal bleek zaterdagavond dat Eaters een stuk verder is in de ontwikkeling dan Tijgers; de Limburgers wonnen met 2-6.

‘Een beetje geflatteerd', noemde de Amsterdamse coach Ron Berteling de uitslag en daar had hij gelijk in. Het piepjonge Amsterdam schaatste grote delen van de wedstrijd goed mee met Geleen en kreeg ook een flinke handvol goede scoringskansen. Uiteindelijk maakte de ploeg echter te veel fouten die door Eaters werden afgestraft.

Bij Geleen debuteerden de imports Mike Forgie en Ziga Svete, terwijl ook Niels van Sloun en Lambert Keulen hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen speelden. Forgie fleurde zijn debuut op met de openingsgoal in de wedstrijd, die na tien minuten werd gescoord. Op dat moment zelfs wellicht iets tegen de verhoudingen in.

Berteling benadrukte na afloop van de wedstrijd het feit dat iedere wedstrijd een leerproces is voor zijn jonge ploeg. ‘Het is een keuze van het bestuur om met heel veel eigen jeugd te gaan werken en dat is een keuze waar ik helemaal achtersta. Dit is een nieuwe generatie spelers waarvan er zich enkelen kunnen doorontwikkelen tot de top in Nederland. Hierachter zit bovendien nog een lichting met veel talent. Het publiek in Amsterdam is natuurlijk verwend, maar moet nu geduld hebben. Over twee jaar staat hier een goed team.'

Het team moet het ook nog doen zonder de ervaren verdediger Andrew Winnik. Wellicht krijgt het team bovendien binnenkort nog wat extra versterking. Een telg uit de bekende Duitse ijshockeyfamilie Kathan is komen studeren in Amsterdam en traint intussen mee met de hoofdstedelijke ploeg.

Geleen speelde geen briljante wedstrijd, maar heeft ondanks de ruime speeltijd voor de jonge garde toch veel meer routine in de ploeg. Waaronder acht imports en een aantal ervaren eredivisiespelers. Met drie goals in de tweede periode gebruikte de ploeg van Mike Pellegrims die combinatie van routine en jeugd om de zege naar zich toe te trekken. Jeffrey Mens zorgde op de powerplay met een mooie deflectie op het schot van Erik Tummers voor de 2-0, waarna Kay Gielen en Dennis ten Bokkel er 4-0 van maakten.

De slotperiode eindigde in een gelijkspel, 2-2. Voor Amsterdam maakte Dax van der Velden een prima doelpunt, terwijl ook Marcel Kars het net nog wist te vinden. Voor Geleen gold dat voor Niko Suoraniemi en Lambert Keulen. Eaters kan er zondag een zespunten-weekeinde van maken door in eigen huis van Nijmegen te winnen. Amsterdam mag op bezoek bij het eveneens nog puntloze Heerenveen.