24 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Eaters laat langs Emperors

Eaters Geleen knokte in eigen huis terug van een 3-1 achterstand voor een 5-3 zege op Nijmegen Emperors. De Limburgse ijshockeytrots schoot vier keer raak in de derde periode, waaronder drie keer op de powerplay.

Andy Tenbult moest de wedstrijd vanaf de perstribune coachen. De vorige avond was hij in de gestaakte wedstrijd tegen Heerenveen tegen een matchpenalty opgelopen, waardoor hij nu met een radioverbinding zijn instructies moest doorgeven aan de geblesseerde Jason Silverthorn in de bank.

In de pauze na de tweede periode gaf Tenbult echter wel hoogstpersoonlijk een donderspeech in de kleedkamer. Daarbij sneuvelde naar eigen zeggen echter wel een emmer. De speech miste zijn uitwerking niet. Geleen speelde een stuk feller in de derde doorgang, maar profiteerde ook van enkele onverwachte meevallers.

De Belgische scheidsrechter Bennie Haxelmans stuurde tot twee keer toe een Nijmegenaar naar de strafbank wegens 'too many men' en tot twee keer toe kwam Geleen tot scoren. Eerst was het Jamie Schaafsma op aangeven van Chad Euverman, vervolgens deed Euverman het met behulp van Gary Zinck. Het waren de beslissende momenten in de ontmoeting. Later maakte Lambert Keulen er in een nieuwe powerplay 5-3 van.

Tot dat moment was het een redelijk gelijkopgaande ontmoeting, waarin Nijmegen de meeste controle uitoefende. Ray Gallagher bracht Geleen met een rush in een shorthanded situatie weliswaar op voorsprong. Nick Verbruggen maakte er nog voor het einde van de eerste periode 1-1 van, alvorens Nijmegen door goals van Nick de Jong en TJ Caig afstand nam van Geleen.

Vroeg in de derde doorgang bracht Jamie Visser de ploeg uit Limburg weer terug in de wedstrijd. Deze treffer was ook controversieel. De linesman had zijn hand omhoog voor een offside, maar trok de call in omdat deze zijn fluitje in zijn zak bleek te hebben in plaats van aan zijn hand. waarna de wedstrijd beslist werd door de twee 'too many men'-calls tegen Nijmegen.