20 mei 200500:00

Door Joep Meijsen

Eaters legt Ned-Cans vast

Jamie Schaafsma en Kyle Schutte spelen ook het komende seizoen voor Eaters Geleen. Daarmee zet Eaters Geleen de eerste stap om de kern van de ploeg van het afgelopen seizoen ook komend jaar op het Geleense ijs te presenteren.

Dat heeft Eaters Geleen vrijdagavond bekendgemaakt. Met 23 goals en 24 assists in dertig wedstrijden was de 22-jarige Schaafsma de nummer twee op de topscorerslijst van Geleen. Hij hoefde alleen Chad Euverman maar voor te laten gaan.

Kyle Schutte maakte het afgelopen seizoen vooral furore in de strafbank. Met 170 strafminuten was hij de speler met de meeste strafminuten in de Nederlandse competitie. Hij bleef Casey Vanschagen op deze 'ranglijst' nipt voor. Schutte werd zeven keer van het ijs gestuurd. Op het ijs zelf kwam hij toch nog tot veertien goals en 22 assists. Hij ontwikkelde zich in Geleen vorig jaar al snel tot een publiekslieveling.


Jamie Schaafsma

Geleen meldt in het persbericht te proberen de kern van de selectie van vorig jaar vast te willen houden. Dit wordt volgens de club echter bemoeilijkt door de nieuwe transferregels van de ijshockeybond. De eerste vier buitenlandse transfers kosten net als vorig jaar vijftienhonderd euro. Voor verdere transfers moet een steeds hoger bedrag worden betaald. Ondanks het feit dat Schaafsma en Schutte over een Nederlands paspoort beschikken en na volgend seizoen voor Oranje mogen uitkomen, tellen zij toch mee in deze regeling. De extra transferopbrengsten worden in een pot voor nieuwe toetreders tot de Eredivisie gestopt.

Een speler die geen transfer nodig heeft, is de Nederlands-Canadees Chad Euverman. Deze heeft van de Canadese bond een ongelimiteerde transfer ontvangen, waardoor hij niet jaarlijks hoeft te vernieuwen. Geleen opent deze week de onderhandelingen met de topscorer van het afgelopen seizoen. Euverman maakte afgelopen seizoen zijn debuut in Oranje.