3 februari 200500:00

Door Joep Meijsen

Eaters stunt in Friesland

Jamie Schaafsma had vier goals in een sensationele 4-6 zege voor Geleen op Heerenveen Flyers. De Limburgers voeren hierdoor de druk op Tilburg en Nijmegen in de strijd om de derde plaats in de Coupe der Lage Landen verder op.

De zege van Geleen betekent zelfs dat Heerenveen voorzichtig weer omlaag moet gaan kijken. Met nog twee wedstrijden de gaan, kunnen de Friezen nog door zowel Nijmegen, als Tilburg en Geleen achterhaald worden. Met nog wedstrijden tegen Leuven en Heist voor de boeg mag kwalificatie voor de play-offs echter geen probleem zijn voor de Flyers.

De kans op prolongatie van de winst in de Coupe der Lage Landen is echter als sneeuw voor de zon verdwenen. Amsterdam heeft in de wedstrijden in Geleen of thuis tegen Turnhout genoeg aan luttele punten om ook de tweede prijs van het huidige seizoen aan de palmares toe te voegen.

Geleen won de wedstrijd in Heerenveen in de openingsperiode. Matig defensief spel van de Friezen bezorgden Eaters een 4-0 voorsprong dankzij drie treffers van Schaafsma en eentje van Bradley Smulders. Voor slechts 655 toeschouwers, een wereld van verschil met de reĂŒniewedstrijd van afgelopen zaterdag, deed Hans Kroon vroeg in de tweede periode iets terug namens Flyers. Schaafsma vergrootte de marge echter met zijn vierde treffer van de avond. Via Marco Postma en Tyler Palmiscno voerde Heerenveen de druk op Geleen op, wat zorgde voor een spannende derde periode.

Jacco Landman bracht Flyers met nog acht minuten te spelen tot op één treffer, maar daarmee was de comeback van de Friezen beëindigd. Richard Kazda kon met een empty netter de punten in de ijshockeytas proppen voor de lange rit terug naar Limburg.

In een onderlinge Belgische confrontatie klopte Turnhout concurrent Heist met 3-4. De winnende treffer in overtime kwam van de stick van Michal Rybar.

Een dag eerder had Amsterdam voor driehonderd toeschouwers weinig moeite met Den Haag. Tommie Hartogs had drie goals, Simon de Wit en Marcel Kars ieder twee, terwijl ook Doug Stienstra, Jason Smith, ex-Hagenees Tony Demelinne, Mark Bultje en Leo van den Thillart tot scoren kwamen in de afgetekende 1-12. De enige Haagse treffer kwam van de stick van oud-Amsterdammer Jan-Jaap Natte.