24 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Eaters wil ref niet meer

Eaters Geleen wil geen wedstrijden meer spelen onder leiding van scheidsrechter Jean-Paul de Brabander. De ploeg verwacht ook geensancties te ontvangen voor de gestaakte wedstrijd in Heerenveen op zaterdagavond.

Dat zei voorzitter Eugene van Sloun van Geleen zondagavond tijdens een speciale persconferentie voorafgaande aan de wedstrijd tussen Nijmegen en Geleen. De wedstrijd van Eaters tegen Heerenveen amper 24 uur eerder werd acht minuten voor tijd gestaakt omdat Geleen weigerde verder te spelen.

Tenbult vond zijn beslissing om de wedstrijd te beëindigen terecht. 'Ik zag de gezichten in de kleedkamer. Als we teruggegaan waren het ijs op, was het misgegaan. Wij hebben maar een krappe selectie en dat geldt ook voor Heerenveen. Het was voor alle partijen beter om de wedstrijd maar stil te leggen', aldus de Geleen-coach.

Volgens Andy Tenbult was scheidsrechter De Brabander al de hele wedstrijd op zoek naar Geleen, net als eerder in de week al tegen Amsterdam. 'Dat begon al voor de wedstrijd. Hij wenst de coach van Heerenveen een goede wedstrijd, mij geeft hij alleen zwijgend een hand en hij kijkt me aan met een blik van 'jou krijg ik nog wel'. Na de eerste en tweede pauze schaatste hij weer langs me met die blik.'

Volgens Tenbult liet de scheidsrechter het daarna in de derde periode hopeloos uit de hand lopen en was hij eropuit om juist Geleen te pakken. Naar de redenen hiervoor kon Tenbult alleen maar gissen. 'Misschien wil hij wraak nemen op mij. Ik heb hem achttien jaar geleden gecoacht bij de C-junioren van Nijmegen. Ik vond hem niet goed genoeg voor het eerste team en heb de toenmalige hoofdcoach Danny Cuomo geadviseerd hem niet in de selectie op te nemen, misschien neemt hij mij dat nog steeds kwalijk.'

Coach en voorzitter vonden overigens niet dat de scheidsrechter de oorzaak was van de nederlaag in Heerenveen. 'We speelden gewoon een heel slechte eerste periode, waarbij niets lukte. Dat had niets met de scheidsrechter van doen', aldus Tenbult.

Hij maakte zich vooral boos over de straf voor Gary Zinck. Die ontving een misconduct voor het maken van een kritische opmerking over de scheidsrechter. Hij zei dit echter niet tegen de referee, maar tegen de verzorger in de bank. 'Een scheidsrechter moet zoiets niet horen', vindt de Geleen-coach, die zelf een match penalty overhield aan de confrontatie in Heerenveen.