Hys vs eaters 160110

17 januari 201000:00

Door Joep Meijsen

Eaters wint generale repetitie

Den Haag en Geleen speelden zaterdagavond een attractieve generale repetitie voor de bekerfinale van komende woensdag. Brent Gauvreau bezorgde Geleen in overtime uiteindelijk de winnende goal.

Als de bekerfinale net zo'n leuke wedstrijd wordt als de generale repetitie, dan wordt er komende woensdag volop reclame gemaakt voor de ijshockeysport. In een open wedstrijd met veel kansen groeiden de beide goalies uit tot beste spelers op het ijs. Sami Heinonen hield zijn team met enkele sublieme saves in de wedstrijd, terwijl aan de andere kant Tim Knudsen in de slotfase twee van de mooiste reddingen van het jaar verrichtte om zijn team in ieder geval naar de overtime te gidsen.

Het was ook een wedstrijd met drie verschillende gezichten. Den Haag had in de openingsperiode een licht overwicht, zonder tot scoren te komen. De regerende landskampioen was daarna in de tweede periode heer en meester op het ijs, maar werd vervolgens in de slotperiode met de rug tegen de muur gezet door een ijzersterk Geleen, dat meer dan verdiend langszij kwam.

Opvallend was de terugkeer van Erik Tummers in de opstelling. De verdediger over wie de laatste weken zo veel te doen was na de check van Chris St. Jacques keerde niet alleen terug in de opstelling, maar kreeg ook veel ijstijd en speelde enkele dagen voor de bekerfinale een meer dan verdienstelijke wedstrijd voor Geleen.

Het duurde tot de tweede periode voor het duel werd opengebroken. Na anderhalve minuut was het Matt Korthuis die de puck handig teruglegde, waarna Josh Mizerek verwoestend uithaalde om de puck in de bovenhoek te schieten. Twee minuten later was het weer raak. Met een messcherpe pass stuurde Calle Johansson zijn teamgenoot Derek Bekar weg, die de puck als een echte doelpuntenmaker in het dak van het doel schoot.

Het leek er even op alsof Den Haag over de Limburgers heen ging walsen. Het momentum werd echter onderbroken vanaf de tribune. Een supporter van Den Haag vierde het tweede doelpunt met het afschieten van een confettikanon, waardoor snippers papier op het ijs terechtkwamen. Het leverde Geleen in feite een ongekozen time-out op. In de rest van de periode was Den Haag de betere ploeg, maar kwam niet meer tot scoren.

Dat lukte Dennis ten Bokkel wel. De ervaren forward zorgde kort voor het rustsignaal op de powerplay voor de aansluitingstreffer. Deze treffer leek Eaters in de slotperiode vleugels te geven. Den Haag kreeg op de counter nog wel wat kansen, maar verder leek de laatste periode op een stormloop op het doel van Den Haag.

Het noopte de nieuwe coach van Den Haag twaalf minuten voor tijd tot een expressieve time-out. De grijze en ervaren Gary Prior drukte in de bank eerst zijn rug tegen het glaswerk om aan te geven hoe de ploeg zich nu opstelde om vervolgens met zijn handen een gebaar vooruit te maken om aan te geven hoe het zou moeten zijn.

Veel hielp het niet. De gelijkmaker hing in de lucht en viel vijf minuten later ook daadwerkelijk. Joey Wilson maakte hem. Daarna was het louter aan Tim Knudsen te danken dat Eaters er niet met de volle buit vandoor ging. Het kwam op overtime uit. Daarbij reageerde Brent Gauvreau het alertst op een rebound voor de winnende goal.

Hys vs eaters 160110b
Hys prior talk in bench 0910