14 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Eaters wisselt Patak in

Eaters Geleen heeft per direct afscheid genomen van doelman Stefan Patak. Zijn vervanger is de Canadees Kyle Stanton, die de afgelopen weken bij White Caps Turnhout in het doel stond.

Daarmee komt al snel een einde aan de overeenkomst tussen Eaters en Patak, die enkele weken geleden al een laatste waarschuwing ontving van coach Andy Tenbult. Vooral het gebrek aan kennis van de Engelse taal, waardoor de communicatie met de defensie lastig werd, zat de Slowaak dwars. Dit is opmerkelijk omdat bij zijn komst nog werd vermeld dat zijn Engels juist goed was.

Andy Tenbult: 'Toen hij bij ons werd aangeboden verklaarde zijn agent met de hand op het hart, dat Âtefan zich goed in de Engelse taal kon uitdrukken. Toen hij arriveerde bleek dat niet het geval te zijn. Wij hebben van alles geprobeerd om dit te verbeteren, maar dat lukte niet snel genoeg. Om gelijke tred te kunnen houden met de andere topclubs heeft Ruijters Eaters een coachende goalie nodig en dat kan alleen als hij de taal machtig is. Bovendien wisselde Âtefan PatĂĄk sublieme momenten af met knullige. Ik vind het jammer voor Âtefan, maar we moeten verder.'

Kyle Stanton werd op 8 mei 1982 geboren in Chemainus, British Columbia en heeft een stevig postuur. De nieuwe goalie van Ruijters Eaters is 1.86 meter lang en brengt ruim 100 kilo's op de weegschaal. In de al gememoreerde competitie om de Coupe der Lage Landen eindigde White Caps Turnhout met Canadien Sports Phantoms Deurne ex aequo op de zevende plaats, achter de zes Nederlandse teams.

De loopbaan van Kyle Stanton begon in 1998 bij Kelowna Rockets (Western Hockey League), waarvoor hij twee seizoenen uitkwam, waarna hij overstapte naar Prince George Cougars, dat in dezelfde divisie speelt. Voordat Kyle Stanton zijn geluk in Europa zocht, fungeerde hij Ă©Ă©n seizoen als sluitpost van het team van Concordia University (CIAU).