Gijs tassone profiel 0809

6 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Eaters zakt door het ijs

Geleen Eaters staat na twee wedstrijden in het nieuwe seizoen nog op nul punten. In eigen huis ging de ploeg van Uli Egen onderuit tegen Groningen. Tilburg Trappers won de eerste competitiewedstrijd met 3-1 tegen Nijmegen, terwijl ook Flyers met een overwinning is begonnen aan de bekercompetitie.

Geleen Eaters - Groningen Grizzlies

Geleen zal zich ongetwijfeld iets anders hebben voorgesteld van het nieuwe seizoen dan twee nederlagen in het openingsweekeinde. Zaterdag werd met 3-1 verloren van Amsterdam en op zondag werd voor eigen publiek verrassend met 2-5 verloren van Groningen. Voor die laatste ploeg kwam dat weer als een bijzonder positieve verrassing na het verlies in eigen huis tegen Eindhoven in de openingswedstrijd.

Het was Arjan Peters die Groningen na zes minuten spelen op voorsprong bracht. De verdediger uit Assen speelde in het verleden op het hoogste niveau bij Nijmegen, werd met Groningen twee keer kampioen in de eerste divisie, maar ontbrak vorig jaar in het team dat een rentree maakte in de eredivisie. Jake Brenk liet later in de periode zien nog over snelheid te beschikken door shorthanded de gelijkmaker binnen te schieten.

Blair Tassone is een andere nieuwkomer bij Groningen. Hij bracht zijn ploeg met zijn eerste competitiegoal in dienst van Grizzlies opnieuw op voorsprong. Bij Geleen stond Andrew Derton in de opstelling, die eerst bij Turnhout trainde, daarna bij Heerenveen en blijkbaar nu in Geleen is opgedoken. Jake Brenk bracht bij de bijna duizend toeschouwers in de derde periode nog hoop met zijn tweede gelijkmaker van de avond, maar dat was ook meteen het laatste wapenfeit voor de Limburgers.

Derek Bachynski bracht Groningen tien minuten voor tijd weer op voorsprong, Lance Morrison breidde het voordeel vier minuten voor tijd verder uit en Nick Pomponio maakte het feest compleet door de puck in het lege doel te schuiven. Daarmee de eerste punten voor Groningen, Eaters moet daarvoor tenminste nog tot komende zaterdag wachten als de ploeg op bezoek gaat bij Heerenveen.

Tilburg Trappers - Nijmegen Devils

Tilburg Trappers en Nijmegen Devils speelden een aantrekkelijke wedstrijd in het met vijftienhonderd toeschouwers goedgevulde Stappegoor. Devils liet zien als ploeg al enorm gegroeid te zijn en hield lange tijd uitzicht op een goed resultaat. Uiteindelijk was het Don Nichols die met twee goals de wedstrijd (3-1) in het voordeel van de regerende landskampioen besliste.

Het duurde enige tijd voordat de eerste treffer viel. Anderhalve minuut voor tijd liet Daryl Bat zien waarom hij tot de beste spelers in de liga wordt gerekend en op aangeven van Peter van Biezen zette hij Trappers op voorsprong. Lang mocht de ploeg van Larry Suarez daar niet van genieten. TJ Sakaluk had afgelopen vrijdag al drie treffers en voegde daar zondagavond zijn vierde aan toe.

De tweede periode viel vooral op door een incidentje, waarbij scheidsrechter Robbe driftig met strafminuten strooide en Jesse Baraniuk en Don Nichols beiden voor langere tijd de strafbank mochten opzoeken. Dat leverde Nichols blijkbaar de inspiratie op voor zijn twee treffers om de wedstrijd in de derde periode te beslissen. Nijmegen deed nog verwoede pogingen terug te komen in de wedstrijd, maar liep tegen te veel straffen en de prima keepende Billy Thompson op.

Eindhoven Kemphanen - Heerenveen Flyers

De competitie kon dit jaar weleens bijzonder interessant worden. Eindhoven wist de eerste wedstrijd in de eredivisie uit in Groningen te winnen. Flyers verloor de openingswedstrijd van het seizoen nogal dik van Tilburg Trappers. Op zondag bleek echter Heerenveen de sterkste ploeg in een doelpuntrijke ontmoeting, 4-6.

Voor 266 toeschouwers opende TJ Kelly in de openingsfase de score voor Heerenveen. Een shorthanded goal van Bert van den Braak zorgde in de tweede periode voor een verdubbeling van deze score voordat de al goed op schot zijnde Tyler Hilbert de Kemphanen iets terug bracht in de wedstrijd. De tweede goal van Bert van den Braak alsmede een goal van Michael Nason zorgden er echter voor dat Flyers met een ruime voorsprong kon gaan rusten.

Toen Josh Reber er vroeg in de derde periode ook nog 5-1 van maakte, leek Flyers op een eenvoudige zege af te stevenen. Eindhoven toonde echter veerkracht in het laatste kwartier. Florian Pedevilla scoorde het eerste Oostenrijkse doelpuntt in de eredivisie sinds lange tijd. Captain Brent Patry nam twee goals voor zijn rekening zodat de wedstrijd weer helemaal open lag.

De push van Eindhoven voor de gelijkmaker duurde tot twee seconden voor het eindsignaal toen Nick de Jong met een empty net goal een einde maakte aan de hoop.