Trappers vs eaters 040312

4 maart 201222:01

Door Joep Meijsen

Eaters zet reuzestap in tumultueus duel

Geleen heeft de score in de best-of-five tegen Tilburg op 2-0 gezet. De manschappen van Chris Eimers boekten in een tumultueus duel een 4-5 overwinning op de bekerfinalist. Daardoor hebben de Limburgers nu een riant uitzicht op de finale.

In een stampvol Stappegoor was het een bijzondere en zeer spectaculaire pot ijshockey, vol controversiële momenten, vechtpartijen en op de valreep nog bijna een sensationele comeback. Na het optrekken van de kruitdampen is het echter Geleen Eaters dat met een riante uitgangspositie woensdag in eigen huis kan beginnen aan het derde duel.

Het is nog de vraag met welke opstelling Tilburg woensdag komt. Captain Diederick Hagemeijer werd met een game-misconduct van het ijs gestuurd. In principe zijn derde van het seizoen, wat betekent dat hij de ontmoeting van woensdag niet kan spelen.

Ook sterspeler Jay Latulippe haalde het eindsignaal niet. Hij ontving een matchpenalty voor wel erg agressief protesteren tegen een beslissing van het arbitraire duo, dat toch al de gebeten hond was in de ogen van publiek en officials uit Tilburg. Trappers dus potentieel zonder twee belangrijke krachten woensdag, maar met schorsingen in de play-offs gebeuren in Nederland wel vaker vreemde dingen.

Ondertussen werd er ook nog ijshockey gespeeld en liep Geleen al in de eerste periode uit naar een 3-0 voorsprong. Eerst verscheen Matthew Glasser alleen voor Ian Meierdres om goed af te ronden voor de openingstreffer. Vervolgens gebruikte Shawn Colleymore zijn routine met twee man meer op het ijs om de voorsprong te verdubbelen en in de slotseconde, in de nog doorlopende powerplay, zorgde David Burgess voor de slagroom op de Geleense taart.

Kipp Workman vergrootte in de tweede periode de voorsprong nog verder, terwijl in de openingsminuut van de slotperiode, weer met twee man meer op het ijs, Michael Looby zijn team de ongekende luxe van een 0-5 voorsprong in Stappegoor bezorgde. Daarmee zou toch zeker de spanning uit de wedstrijd zijn? Nee, in het Nederlandse ijshockey is ten allen tijden alles mogelijk.

Shorthanded begon Mickey Bastings de comeback. Trappers liet zich niet afleiden door de straf tegen Latulippe, wellicht werkte het zelfs juist als inspiratie. In ieder geval verkortte Ritchie van Hulten de achterstand zeven minuten voor tijd tot 2-5. Toen enkele minuten later Bjorn Willemse voor de 3-5 zorgde, ging het thuispubliek achter de thuisploeg staan om een Wonder van Stappegoor te realiseren.

De slotfase werd gekenmerkt door nog meer knokpartijtjes en een powerplay tegen Eaters. Met de doelman van het ijs zette Tilburg nog een keer aan en het was Raphael Joly die de aansluitingstreffer wist te bewerkstelligen. De veertig overgebleven seconden waren echter onvoldoende voor een daadwerkelijk wonder. Eaters, dat het grootste deel van de wedstrijd controle had gehad, hield een nipte marge over. In een serie maakt de grootte van de marge echter niet uit, in de praktijk is het gewoon 2-0 voor Geleen in de best-of-five.

De vooruitzichten voor Eaters zijn daarbij florissant. Slechts twee keer in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey slaagde een ploeg erin een achterstand van 2-0 in een best-of-five weg te werken. Tilburg deed het in 1995/96 tegen Nijmegen, terwijl datzelfde Nijmegen dit in 2009/10 in de halve finales zelf deed tegen uitgerekend Geleen.