ED Leeuwarden Geleen 06 jan19

15 januari 201907:00

ED: Capitals op jacht naar achtste plek

In een rechtstreeks duel met concurrent Smoke Eaters Geleen deed Capitals Leeuwarden goede zaken in de strijd om de achtste plek op de ranglijst. Pim van der Meulen was de held in de Friese hoofdstad door driemaal te scoren.

OrangeGas Capitals Leeuwarden – Smoke Eaters Geleen

Eaters Geleen kwam in de eerste 32 minuten van de wedstrijd tot drie keer toe op voorsprong. Julian Markgraaf, Kolton Dunwoody en Arbër Shabani waren verantwoordelijk voor de Limburgse doelpunten. De 200 toeschouwers in Leeuwarden zagen de thuisploeg in de Elfstedenhal telkens weer langszij komen. Hessel de Jong (19 jaar), Tycho Houben (17 jaar) en Pim van der Meulen (16 jaar) waren de jonge doelpuntenmakers namens Capitals.

Na acht minuten in de derde periode zette van der Meulen zijn ploeg voor het eerst op voorsprong. In een spannende slotfase voltooide van der Meulen een minuut voor tijd zijn hattrick. Hendrik Giesbers scoorde daarna nog wel de 5-4 maar de Limburgers konden geen overtime meer afdwingen.

Van der Meulen bracht met zijn drie treffers zijn seizoenstotaal op 12 doelpunten. Samen met de zeven assists is hij de Capital met de meeste punten: 19. Bij Geleen is Hendrik Giesbers de speler met de meeste punten. De 28-jarige aanvaller heeft 22 punten (11 goals en 11 assists) verzameld, Denis Parent heeft met 15 doelpunten de meeste goals gescoord voor Geleen.

Door de overwinning is Capitals nu nog drie punten verwijderd van Geleen dat nog wel de achtste plek bezit. Leeuwarden heeft daarnaast nog twee wedstrijden tegoed ten opzichte van Geleen.

Foto's: Nicolien Sijtsema

Zoetermeer Panters 2 – Hijs Hokij Den Haag 2

Zoetermeer kan de achtste plek voorlopig wel vergeten na een 4-6 nederlaag in de derby tegen Den Haag. Panters heeft een achterstand van 9 punten op Geleen. Den Haag klimt door de zege naar de vierde plek met 31 punten uit 16 wedstrijden.

Voor Den Haag scoorde Thomas van Wissen tweemaal, de overige goals kwamen op naam van Luca van der Genugten, Fabio Dal Zotto, Marvin van Beek en Donovan de Zwart. Voor Zoetermeer scoorde Giancarlo van Ulsen twee keer. Axel Lahtinen en Wilko Bos waren goed voor Ă©Ă©n doelpunt.

Luca van der Genugten heeft tot nu toe de meeste punten namens Den Haag. De 18-jarige Amsterdammer staat met 9 goals en 15 assists op 24 punten. Bij Zoetermeer is Roy van Aggelen goed voor 13 punten (6 goals, 7 assists).

Nijmegen Devils 2 – Dordrecht Lions

Dordrecht Lions, de nummer twee van de ranglijst, won de lastige uitwedstrijd tegen Nijmegen. Na een 4-4 tussenstand na twee periodes trok Dordrecht de winst naar zich toe in de laatste zes minuten. Falco Veenhuizen en Bram Mookhoek (zijn tweede van de middag) zorgden voor de drie punten. Harley Verkroost had twee goals voor Nijmegen en drie van de vier Nijmeegse doelpunten vielen op de powerplay.

Dordrecht komt nu op 36 punten. Dat is evenveel als koploper GIJS Groningen, maar de Groningers kwamen dit weekend niet in actie en hebben dus een wedstrijd minder gespeeld.

Bij Lions is Floris Veenhuizen met afstand de clubtopscorer. De 23-jarige aanvaller heeft 19 goals en 10 assists. Voor Nijmegen is de ervaren Eric Hoogvliets de leider in goals en punten met 13 goals en 11 assists.

UNIS Flyers Heerenveen 2 – Red Eagles Den Bosch

Het tweede team van Heerenveen moest door de problemen in Thialf ditmaal uitwijken naar Alkmaar. Aan de andere kant van de Afsluitdijk won Heerenveen met 5-3 van Den Bosch. Na twee opeenvolgende shutouts moest de Bossche goalie David Reid na 126 minuten weer eens een tegentreffer toestaan.

Bjorn de Haan had twee goals voor Flyers en verdubbelde daarmee zijn seizoenstotaal. Zahir Hup leidt het puntenklassement in Heerenveen met 37 punten (19 goals en 18 assists). Den Bosch, dat moeilijk tot scoren komt dit seizoen, is Joey Mei met 7 punten (5 goals en 2 assists) het meest succesvol.

Amsterdam Tigers 2 – Eindhoven Kemphanen

Tien minuten lang leek er een stunt in de maak in Amsterdam. De thuisploeg had via Milo Boot en Jim Vorster een 2-0 voorsprong gepakt tegen titelkandidaat Eindhoven Kemphanen. Helaas voor Tigers bleef de Eindhovense stootkracht niet afwezig. Nog voor het einde van de periode stond Eindhoven al met 2-5 voor. Uiteindelijk boekte Eindhoven met 2-16 een monsterzege.

Rastislav Veres, Boris Sevo en Roderick van de Hout noteerden allemaal een hattrick voor Eindhoven waar captain Lucca Kluijtmans terugkeerde van een schorsing. Door de overwinning blijft Eindhoven met 34 punten in het spoor van Groningen en Dordrecht.

De aanvallers van Eindhoven domineren de topscorerslijst van de Eerste Divisie. Veres staat op de eerste plek met 77 punten in 13 wedstrijden. De Slowaak was goed voor 35 goals en 42 assists. Daarna volgt Damian Kluijtmans met 50 punten (20 goals, 30 assists) en Joey Beeren pakt tot nu toe brons met 44 punten (22 goals, 22 assists).

Bij Amsterdam heeft Zeb van Duin de meeste punten met 11 (4 goals, 7 assists) en Kalle Pirinen is met zes doelpunten het meest trefzeker.