Div ED logos 201415

22 december 201420:13

Door Joep Meijsen

ED: Den Haag neemt koppositie over

Den Haag won na penaltyshots in Nijmegen en had hier genoeg aan om de leiding te nemen in de Eerste Divisie. Zoetermeer liet de punten liggen in Amsterdam en daalt daarmee voorlopig naar de tweede plaats. Het overzicht van de Eerste Divisie.

Nijmegen ‚Äď Den Haag 2-3 (PS)
Den Haag had vrijdagavond een zware kluif aan Nijmegen, maar wist uiteindelijk toch de twee punten mee naar huis te nemen. In de p Den Haag kwam in een redelijk gevuld Triavium na ruim vier minuten spelen op voorsprong via Slavomir Bodnar, de Slowaak die sinds enkele weken actief is voor Den Haag. De 29-jarige verdediger vertegenwoordigde zijn land ooit op U18-niveau en speelde enkele seizoenen op het hoogste niveau in Slowakije. Inmiddels woont hij in Nederland en was actief bij Leiden, tot Den Haag hem ontdekte.

Devils kwam in dezelfde periode nog langszij via een goal van Mike Vedder. Het was Pim Vinke die Devils vervolgens halverwege de wedstrijd op voorsprong bracht, een stand die lang op het scorebord bleef staan. Dertien minuten voor tijd was het echter Manitas Demelinne die Den Haag weer op gelijke hoogte bracht. Aangezien daarna niet meer gescoord werd en beide teams ook de kansen in de overtime niet konden converteren, werden de penaltyshots noodzakelijk
Den Haag staat nu één punt voor op Zoetermeer op de ranglijst. Nijmegen staat op de vierde plaats met dertien punten, evenveel als de nummer drie Amsterdam.

Amsterdam ‚Äď Zoetermeer 10-5
Het zal in de met 543 toeschouwers bezette Jaap Edenbaan niet moeilijk zijn geweest om de Man of the Match te kiezen. De Amerikaanse Nederlander Michael Mackie-Kwist keerde terug in de opstelling van Amsterdam, hij speelde ooit al een deel van het seizoen in de hoofdstad toen de club nog op Eredivisie-niveau speelde, en had direct drie goals en drie assists tegen de koploper.
Oud-Amsterdammer Rocco van Hoorn had Zoetermeer wel een uitstekende start gegeven door twee keer te scoren in een paar minuten tijd halverwege de eerste periode voor de 0-2. Via Daniel Lam en Macky-Kwist kwam Amsterdam echter weer op gelijke hoogte. Zoetermeer liep echter via een dubbelslag van Joy Turpijn weer uit naar een marge van twee goals, maar daarna was het woord helemaal aan de ploeg uit de hoofdstad. Macky Kwist (2), Julian Berteling, nogmaals Daniel Lam, Bryan Hogenraad en Calvin Pohlman zorgden ervoor dat Amsterdam op een comfortabele 8-4 voorsprong kwamen.
Rocco van Hoorn completeerde weliswaar zijn hattrick tegen zijn oude ploeg, maar via de tweede treffer van Julian Berteling en een goal van John Versteeg bereikte Amsterdam de dubbele cijfers. Daarmee werd een reeks van elf overwinningen op rij van Zoetermeer doorbroken. Panters staat nu één punt achter Den Haag op de tweede plaats. Met zeven punten minder neemt Tijgers de derde plaats in.

Heerenveen ‚Äď Eindhoven/NIJA 0-6
Heerenveen blijft maar verliezen in de Eerste Divisie. De ploeg van Michael Nason ging met 0-6 onderuit tegen het combinatieteam van Eindhoven en NIJA en verloor daarmee de negende wedstrijd op rij. De eerste periode werd nog afgesloten met een keurige 0-0, maar in het restant van de wedstrijd greep Eindhoven de controle en kwam uiteindelijk met een 0-6 overwinning thuis. Lars den Edel scoorde twee keer en had een assist. Lucca Kluijtmans, Jonne de Bonth, Jasper Nordeman en Calvin Hendriks hadden de overige doelpunten.

Tilburg ‚Äď Groningen 7-5
Het tweede team van Tilburg profiteerde op zondag van de Friese nederlaag door Groningen te verslaan en daarmee de gedeelde laatste plaats te verlaten. Onur Mete had drie goals en een assist, Danny Donders nam twee goals voor zijn rekening en ook Sander Horvers en Elia Urlings wisten het net achter Jeff Honebeeke te vinden. Sebastiaan Snijder had drie goals namens Groningen, maar kon daarmee de nederlaag niet afwenden. Zahir Hup kwam tot twee goals.

Den Bosch ‚Äď Dordrecht 1-3
Dordrecht klimt verder richting de subtop. De ploeg van de nieuwe coach Stefan Collard heeft nog maar één punt achterstand op Amsterdam en Nijmegen. Zondag won de ploeg met 1-3 in Den Bosch. Via powerplaygoals van Valentijn Scheffe en Levi Boer liep de ploeg in de eerste twee periodes uit naar 0-2. Willy Schut maakte er vervolgens 0-3 van, alvorens Chajim Bakker het enige doelpunt van Den Bosch voor zijn rekening nam.

ED Nijmegen vs Den Haag 191214
ED Den Bosch vs Dordrecht 211214