ED Dordrecht Tilburg feb 2019 3

19 februari 201907:00

Door Remco

ED: Laatste speeldag moet nog veel beslissen

Met nog één week te gaan in het reguliere seizoen van de Eerste Divisie, zijn er nog veel scenario’s mogelijk. Eindhoven liep één punt in op koploper Groningen. Heerenveen nam de derde plek over van Dordrecht en in de strijd om de achtste plek verloren zowel Leeuwarden als Geleen.

Gevecht om koppositie

Eindhoven Kemphanen speelde zaterdag de laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie en vermorzelde Smoke Eaters Geleen. Eindhoven won met 15-1 en de eerste lijn was wederom op dreef. Rastislav Veres scoorde viermaal en voegde zes assists toe aan zijn totaal. Lijngenoot Damian Kluijtmans kwam tot drie goals en vijf assists. Eindhoven kwam door de overwinning op 49 punten. Daarmee is de ploeg van coach Peter van Kaam nog één punt verwijderd van de koppositie.

Koploper GIJS Groningen won namelijk pas in overtime tegen Hijs Hokij Den Haag 2. Gijs pakte via Senna Miller en Romeo Stroosma een 0-2 voorsprong. Via Kevin Bik en Jelle Kronenburg kwam Hijs daarna terug tot 2-2. In de verlenging zorgde Joop Uchtman na drie minuten alsnog voor de Groningse overwinning. Groningen sluit volgende week het reguliere seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Dordrecht Lions. Concurrent Eindhoven heeft het op papier een stuk makkelijker met een uitwedstrijd tegen provinciegenoot Red Eagles Den Bosch.

Foto’s: Roel Louwers (ISOsportsfotografie)

Flyers passeert Dordrecht

UNIS Flyers Heerenveen 2 deed uitstekende zaken door twee uitwedstrijden te winnen. Op zaterdag won Heerenveen met 2-8 tegen OrangeGas Capitals Leeuwarden. Daarmee nam Flyers revanche voor de nederlaag in januari in dezelfde hal. Clubtopscorer Zahir Hup noteerde een hattrick en Björn de Haan kwam tot twee doelpunten. De overige goals kwamen van Wesley Timmermans, Joël van Baarsen en vrouweninternational Hilde Huisman. Voor Leeuwarden waren Ludo Okkema en Hessel de Jong trefzeker.

Een dag later moest Heerenveen aan de bak tegen Amsterdam Tigers 2. De thuisploeg uit de hoofdstad kwam na zeven minuten op voorsprong door een powerplaygoal van Savine Wielenga, de captain van de Oranjevrouwen. Flyers draaide de achterstand nog in de eerste periode om in een 1-3 voorsprong. Zahir Hup scoorde tweemaal en ook Björn de Haan scoorde opnieuw een doelpunt. In de derde periode kwam Tigers via Zeb van Duin nog terug tot 2-3. Daarna zorgden Lars Oord en Hilde Huisman er echter voor dat Heerenveen met een 2-5 overwinning naar huis keerde.

Door de zespunter van dit weekend is Heerenveen nu derde op de ranglijst na het verlies van Dordrecht Lions tegen Tilburg Trappers 3. Lions verloor thuis met 3-4 van de Tilburgers. Mickey van Loon scoorde de winnende treffer voor Tilburg in de derde periode. Heerenveen en Dordrecht staan nu allebei op 45 punten waarbij Heerenveen het betere doelsaldo heeft.

Foto's Rene Kamps

Goede doel in Dordrecht

De wedstrijd in Dordrecht stond ook in het teken van het goede doel. Naast sponsorschaatsen, konden bezoekers konden zelf hun toegangsprijs bepalen door middel van een donatie aan de Stichting Matchis. Die stichting zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Dat was ook het geval bij Tom Barendregt, voormalig goalie van Lions. De talentvolle goalie kreeg in 2016 de diagnose leukemie en kreeg via de databank van Matchis in 2017 een passende stamceldonor. Barendregt was zelf aanwezig in Dordrecht om de face-off te doen. Dordrecht speelde de wedstrijd in speciale jerseys die nu geveild worden via de website van de club: dordrechtlions.nl.

Foto: Danielle Vink

ED Dordrecht Tilburg feb 2019 Barendregt faceoff

Strijd om achtste plek

Zeven ploegen zijn al zeker van deelname aan de play-offs. Op de laatste speeldag valt de beslissing of Leeuwarden of Geleen zich als laatste team plaatst. Eaters verloor met dubbele cijfers in Eindhoven en Capitals verloor dit weekend zowel thuis van Heerenveen (2-8) als uit in Den Haag met 10-1. Donovan de Zwart, Jelle Kronenburg en Pieter Kronenburg scoorden allen tweemaal voor Hijs. Ludo Okkema scoorde het enige Friese doelpunt.

Leeuwarden lijkt de beste kansen te hebben op de achtste plek. Capitals speelt volgende week de laatste wedstrijd thuis tegen Amsterdam. Eaters gaat op bezoek bij het sterke Den Haag.

Foto's Robert Bos

Overige duels

Een dag na de overwinning in Dordrecht, won Tilburg Trappers 3 in eigen huis met 6-4 van Zoetermeer Panters 2. Robbert Maas en Floris van Lieshout hadden ieder twee goals voor de thuisploeg. Daarmee zit voor Zoetermeer het seizoen er op. De ploeg eindigt met 13 punten op de tiende plek. Tilburg Trappers kan zich gaan klaarmaken voor de play-offs. Tilburg is verzekerd van de zesde plek met 39 punten.

Nijmegen Devils 2 is met nog één wedstrijd te gaan verzekerd van de zevende plek. Nijmegen won dit weekend met 1-9 tegen Red Eagles Den Bosch. Bij de gehavende Bossche ploeg speelde oud-international Leo van den Thillart mee. Yordie Mater en Mitchel Knoop scoorden tweemaal voor Nijmegen. Voor Den Bosch wist alleen routinier Erwin Ophelders te scoren. Voor Nijmegen verdedigde U18-goalie Emma Fondse het doel.