23 oktober 200700:00

Door [email protected]

Edmonton wacht op Smyth

Ryan Smyth keert dinsdag terug naar Edmonton, maar in het shirt van Colorado. Het zal een emotioneel weerzien worden voor de beroemde nummer 94, die tot vorig jaar zijn hele NHL-carriere voor de Oilers speelde.

Edmonton is van plan om de verloren zoon met open armen te ontvangen. De Oilers hebben een videomontage voorbereid met hoogtepunten uit Smyth's tijd bij de Oilers. 'Het zal emotioneel worden', zegt Smyth in The Edmonton Journal. 'Ik kom uit Alberta, mijn kinderen zijn hier geboren, al mijn goede herinneringen spelen zich hier af.'

Smyth moest vorig jaar met tranen in de ogen afscheid nemen van Edmonton. Hij kwam met de Oilers niet tot overeenstemming over een nieuw contract en het team besloot hem, volslagen onverwacht, te traden. De Canadees werd naar de New York Islanders gestuurd in ruil voor twee matige spelers en een draftpick. Nauwelijks een indicatie van de waarde van Smyth, maar de Oilers hadden liever dit dan het risico dat hun ster-forward in de zomer weg kon lopen.

In de zomer werd hij door Joe Sakic overtuigd om naar Colorado te komen. De twee zijn goede vrienden sinds ze met elkaar speelden in de Olympische Spelen. De Avalanche bood hem een aantrekkelijk pakket voor vijf jaar, waarin hij 31,5 miljoen dollar gaat verdienen. Dat is 800.000 dollar per jaar meer dan Edmonton bereid was te betalen.

Smyth verwacht ook grote dingen van Colorado. De Avalanche wonnen afgelopen seizoen 15 van de laatste 19 wedstrijden en hielden Calgary nog bijna uit de playoffs. Met Smyth aan boord kan het team alleen nog maar vooruit gaan. Het nadeel is dat Colorado in dezelfde divisie speelt als Edmonton, waardoor Smyth acht keer per jaar zijn oude team tegen zal komen.

'Ik heb geen problemen met Edmonton', benadrukt Smyth in de krant. 'Dankzij dat team heb ik in de NHL kunnen spelen. GM Kevin Lowe heeft gedaan wat hij dacht dat het beste was voor het team.' En dat lijken geen holle woorden te zijn; Smyth heeft afgelopen zomer nog uitgebreid gegolfd met Lowe en coach Craig MacTavish.