27 september 200600:00

Door Remco

Een Zweeds ijshockeyuitje

Nederland telt veel grote ijshockeyfans. Liefhebbers die de wereld rond reizen om van hun favoriete sport te genieten. Een mogelijke bestemming is Zweden. Raymond Tellers reisde afgelopen weekeinde af naar Stockholm en doet verslag.

Globen ArenaAfgelopen weekend speelden de teams van Djurgården IF (Stockholm) en Linköping HC tegen elkaar in de Globen Arena. De Globen Arena is een, zoals de naam al verraad, bolle ijshal in Stockholm met een capaciteit van 14.119 toeschouwers. De Arena ligt vlak langs een nieuw winkelcentrum en een aantal kantoorgebouwen. Bij binnenkomst in de Arena valt de rode kleur van het interieur het eerste op, gevolgd door het gevoel dat je in een gigantische ruimte bent binnengekomen.

Een uur voor aanvang was de ijshal zondag nog opvallend leeg met slechts een handjevol fans. Eigenaardig was de ovale opzet van de stoeltjes, waardoor de eerste rij zitplaatsen in de hoeken vrij dicht tegen het plexiglas stond, terwijl de duurste zitplaatsen op het lange rechte stuk een aantal meter van het glas verwijderd waren. De hal liet een verpletterende indruk achter en het duurde dan ook ruim een half uur voordat de ijshal plaats maakte voor andere bezienswaardigheden: de acteurs van de avond of te wel de spelers.

Binnen in Globen Arena

Djurgården is dit seizoen met slechts twee buitenlandse spelers aan de competitie begonnen, terwijl de tegenstander uit Linköping zes niet-Zweden onder contract heeft. Daarmee is direct de toon gezet: Zweden voorop in de Eliteserien. Voor aanvang van het weekend stonden Djurgården en Linköping respectievelijk tweede en vijfde in de competitie die slechts twee wedstrijden oud was.

Toen de spelers na de warming-up de kleedkamers opzochten, begon de hal langzaam een beetje voller te worden. Uiteindelijk bleef de teller op 5.680 toeschouwers steken en dat resulteerde in grote, gapende lege plekken in de gigantische ijshal. Vooral omdat het grootste deel van de fans op het lange rechte stuk achter de strafbank plaats had genomen. De fans van Linköping zaten op de tweede ring achter de goalie van hun tegenstander. Hoewel dit groepje veel kleiner was dan de dik 5.000 Djurgården-fans, waren zij kleurrijker in kleding alsook in sfeer. Het viel dan ook op dat er eigenlijk weinig fans met ijshockey-shirts rondlopen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Duitse en Zwitserse competitie, waar fans zonder shirtje uit de toon vallen.

Vlak voordat de klok vier uur sloeg, begon het geheel pas echt. Het licht werd gedoofd, waarna de spelers van Djurgården één voor één vergezeld van fel licht het ijs opkwamen. Dit werd nog eens dunnetjes overgedaan toen de starting-six werd omgeroepen, waarbij vooral de goalie spectaculair in zijn goaltje en het felle licht in het zonnetje werd gezet.

Het begin van de wedstrijd was aanvankelijk erg rustig, waarbij vooral Linköping het betere van het spel had. Echt overtuigen konden beide teams niet. Beide goalies, Teemu Lassila (één van de twee buitenlanders van Djurgården) en Jonas Fransson (gekozen boven Roman Cechmanek) hielden hun doel een hele periode schoon. Na de eerste pauze, waarin twee jeugdteams in de arena mochten optreden, was de rust voorbij en lieten beide teams aantrekkelijk ijshockey zien. Tony Mårtensson opende in de 25ste minuut de score voor Linköping via een hard schot door het midden waarop Lassila geen antwoord had.

verslag_stockholm_game_save.jpg

Djurgården antwoordde met een schitterend doelpunt van Kristofer Ottosson. De nummer 9 van Djurgården leek eerst met de puck achterom de goal te willen schaatsen, maar veranderde zijn koers voorlangs de goal waar hij de puck tussen de benen van de goalie speelde. Toch bleef Linköping het betere van het spel houden, wat resulteerde in een nieuwe voorsprong. Dit keer werd de puck vanaf rechts voorlangs de goal gespeeld. Daar stond Mikael Håkanson zo vrij als een vogel en liet deze kans niet onbenut. Nog in dezelfde periode trok Djurgården de stand weer gelijk. Via knap snel heen en weer getik vanaf de eigen zone kwam de puck op het blad van Dragan Umicevic die tijdens een één-op-één met Lassila de Finse doelman ijskoud liet staan.

Djurgården versnelde in de derde periode, waardoor Linköping steeds minder kansen kon creëren. Pär Bäcker bracht Djurgården na een rebound voor het eerst op voorsprong. Patric Hörnqvist was vervolgens één van de drie vrije spelers die zonder tussenkomst van Linköping voor het doel de 4-2 mocht inschieten. Alhoewel de wedstrijd op dat moment al gelopen was, vergrootte Djurgården de voorsprong tot een ietwat geflatteerde 6-2 overwinning. Kristofer Ottosson scoorde een empty-net goal gevolgd door een keihard schot van Fredrik Bremberg dat in de rechter bovenhoek insloeg. Meest opvallende speler was Kristofer Ottoson met twee goals en mooi spel.

verslag_stockholm_game_crashnet.jpg

Na de wedstrijd verlieten de fans snel de ijshal. De meeste gingen te voet of met de metro terug naar huis. Een redelijk grote groep agenten stond hen buiten de ijshal op te wachten zodat er niets gebeurde. Ook in de metro volgde een aantal agenten aandachtig de mensen.

Een reisje plannen? Stockholm is per vliegtuig via het hoofdvliegveld van Stockholm te bereiken, maar ook via Stockholm Skavsta dat met een rechtstreekse busverbinding op minder dan anderhalf uur afstand ligt. Hotels en appartementen zijn er in overvloed, waarbij de goedkopere hotels een stukje buiten het centrum liggen. Een enkeltje in de metro kost echter 20 Kronen (ongeveer 2 Euro) en daarmee kan men snel en goedkoop naar de Globen Arena reizen.