14 december 200500:00

Door Remco

Eerste Divisie in cijfers

Nu de winterstop is aangebroken in de Eerste Divisie is het de hoogste tijd voor de statistieken. Zoals al jaren is de Eerste Divisie een competitie met veel doelpunten en veel straffen. De opvallendste statistieken hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Tot nu toe zijn er 39 wedstrijden gespeeld. In die wedstrijden vielen 413 treffers wat neerkomt op 10,58 treffers per wedstrijd. De meeste doelpunten kwamen van de sticks van Groningen Grizzlies. In twaalf wedstrijden scoorde de Grizzlies 107 maal. Geleen kreeg de meeste doelpunten tegen: 123 tegengoals in 11 wedstrijden zorgen voor een triest gemiddelde van 11,18 tegendoelpunten per wedstrijd.

De meeste doelpunten vielen tijdens Groningen tegen Geleen op 5 november. Maar liefst 21 maal werd gescoord, overigens won Groningen deze ontmoeting met 18-3. Dit was niet de grootste overwinning. Die kwam op naam van Utrecht Dragons dankzij de 19-0 zege tegen Geleen op 19 november.

Dan de individuele prestaties. Topscorer is Matt Tremblay van Groningen. De 22-jarige Canadees staat riant aan kop met 22 goals en 24 assists. Op grote afstand staat zijn teamgenoot Juha Kaari op de tweede stek. De Fin bleef steken op 18 goals en 13 assists. De derde plek wordt ingenomen door good old Johnny Larsson. De speler van Utrecht kwam tot 10 goals en 18 assists.

Strafminuten. In totaal zijn 1986 strafminuten uitgedeeld in de 39 wedstrijden. Dit zorgt voor een gemiddelde van bijna 51 strafminuten per wedstrijd. De stoutste jongen van de klas is Carlo van de Vorstenbosch met 80 strafminuten. Op de tweede plek volgt Jasper Kick met 61 strafminuten en de derde plek is voor Allan Wong met 60 strafminuten. Wong had overigens slechts drie wedstrijden nodig voor deze ereplek.

Niet alleen qua punten en doelpunten is Groningen de onbetwiste koploper. Ook in het klassement van de strafminuten staan de Grizzlies op de eerste plaats met 410 strafminuten oftewel een gemiddelde van 34 strafminuten per wedstrijd. Het braafste team van de Eerste Divisie is het jeugdige Dordrecht met Âslechts 172 strafminuten oftewel 14 strafminuten per wedstrijd.

Het dieptepunt qua strafminuten was op zondag 13 november in Tilburg. De wedstrijd tussen Tilburg en Groningen ontaardde in een grote vechtpartij en scheidsrechter Sven Bergman deelde in totaal 188 strafminuten uit.

Dan nog het laatste feitje. Slechts twee wedstrijden werden niet beslist in de reguliere speeltijd. Geleen besliste in overtime het openingsduel tegen Eindhoven en vorige week had Tilburg zelfs penaltyshots nodig om afstand te nemen van Dordrecht.