17 februari 200600:00

Door Joep Meijsen

Eerste Divisie op kookpunt

De competitie in de Eerste Divisie nadert de ontknoping. Dit weekeinde begint de strijd in de halve finales van de play-offs. Utrecht ontmoet Zoetermeer, terwijl Groningen het opneemt tegen het Selectieteam van Tilburg Trappers. Een eerste preview.

Op het eerste oog is Groningen de grote favoriet voor de titel. De ploeg uit het hoge noorden verloor tijdens de hele competitie slechts twee keer. De ploeg eindigde als koploper met een voorsprong van tien punten op de tweede plaats. De Grizzlies scoorden bovendien maar liefst 182 goals. Geen wonder dat zes van de eerste acht spelers op de topscorerslijst van de divisie voor de Groningers spelen. Met 35 goals en 40 assists in 18 wedstrijden is Matt Tremblay de absolute koningsschutter van de Eerste Divisie.

De laatste nederlaag van Groningen stamt alweer van 23 oktober 2005 toen in eigen huis werd verloren van Utrecht. De enige andere nederlaag in het seizoen werd geleden tegen Zoetermeer. Dat leidt automatisch tot de conclusie dat play-off-tegenstander Tilburg Trappers dit jaar nog geen wedstrijd van Groningen heeft gewonnen.
Toch draaien de Tilburgers een prima seizoen. De ploeg van coach Nicky Rohde verloor slechts zes wedstrijden, waarvan drie tegen Groningen. Het waren echter allemaal krappe wedstrijden, waarbij het uiteindelijke verschil in doelpunten twee keer twee treffers en Ă©Ă©n keer Ă©Ă©n doelpunt was. De serie lijkt dus spannender te gaan worden dan de onderlinge resultaten op het eerste oog waarborgen.

De topscorer bij Tilburg is Diederick Hagemeijer, die in zeventien wedstrijden tot zestien goals en negentien assists kwam. Toch ruim twee punten per wedstrijd. Ook Ivy van den Heuvel, met achttien goals en twaalf assists weet dit seizoen makkelijk het net te vinden. Bjorn van de Put is bovendien al jaren Ă©Ă©n van de betere goalies in de Eerste Divisie.

De serie begint komende zondag om 18.15 uur in Kardinge in Groningen. De lokale club verwacht een bomvolle hal voor de ontmoeting. In de volgende aflevering een korte vooruitblik op de serie tussen Utrecht en Zoetermeer, die vijftien minuten later begint. Het betreft een best-of-three serie.