1 april 201315:39

Door Joep Meijsen

Eerste Nederlander in Frozen Four

Voor het eerst in de geschiedenis speelt een Nederlander om het college-kampioenschap van de Verenigde Staten. Quinnipiac Bobcats met Mike Dalhuisen heeft zich geplaatst voor het eindtoernooi dat in de arena van de Pittsburgh Penguins wordt gespeeld.

Naar analogie van de Final Four in het mateloos populaire college basketbal, wordt het toernooi met de laatste vier teams die meedoen om het kampioenschap in college hockey aangeduid als Frozen Four. Quinnipiac was in het toernooi als eerste geplaatst door zijn goede prestaties tijdens het reguliere seizoen.

In de eerste ronde rekenden Dalhuisen en de Bobcats af met Canisius College. Quinnipiac won de wedstrijd dankzij drie goals in de derde periode, waarmee de ploeg een 3-1 achterstand goedmaakte. Dalhuisen had een assist op de gelijkmaker van de stick van J. Samuels-Thoma, terwijl Kevin Bui vijf minuten voor het einde voor de winnende goal zorgde.

De tweede ronde, tegen Union, leverde een ruime 5-1 overwinning op, waardoor Quinnipiac zich plaatste voor de halve finale die op 11 april wordt gespeeld in Pittsburgh. Tegenstander is daar St. Cloud State, dat het Miami van Steve Mason wist te verslaan in de tweede ronde. De andere halve finale gaat tussen Massechussetts-Lowell en Yale. De finale wordt dan op 13 april afgewerkt.

Opvallend genoeg staan drie van de vier teams voor het eerst in de halve finales om het kampioenschap. Yale stond zestig jaar geleden al een keer bij de laatste vier, maar wist toen niet te winnen. Daarmee is het zeker dat de Frozen Four een nieuwe winnaar gaat krijgen. De wedstrijden zijn allemaal live te volgen op de Amerikaanse televisie. In Nederland zendt ESPN America veelal collegehockey uit.

Hoogtepunten eerste ronde >>

Hoogtepunten tweede ronde >>>