NHL savard coach 0809

17 oktober 200800:00

Door [email protected]

Eerste NHL-coach de laan uit

Al na enkele speelrondes is de eerste NHL coach ontslagen. Denis Savard van de Chicago Blackhawks valt die twijfelachtige eer te beurt. De coach wordt de magere seizoensstart verweten en wordt niet Stanley Cup-waardig geacht. Tot ieders verrassing wordt echter niet Scotty Bowman, maar een andere NHL veteraan de nieuwe coach.

Savard werd donderdag ontslagen, ondanks een 4-1 winst van de Blackhawks op Phoenix woensdag. De slechte seizoensstart was voor Chicago aanleiding genoeg om verandering door te voeren. Maar de club ziet het ook als een eerste stap in het Stanley Cup-waardig maken van het team. ‘Het was een extreem moeilijke beslissing voor deze organisatie en voor mij persoonlijk', aldus Blackhawks General Manager Dale Tallon.

De 47-jarige Savard was één van de grootste spelers uit de geschiedenis van Chicago. Zo was hij maar liefst 13 jaar actief als speler voor Chicago. Als coach wist hij jonge talenten zoals Jonathan Toews en Patrick Kane in te passen. ‘Ze hebben de mensen hier een Stanley Cup beloofd en misschien dachten ze dat ik niet de juiste man was', zegt de Canadees.

610x.jpg

Opvolger van Savard is de ervaren coach Joel Quenneville en dus niet Scotty Bowman. Bowman werd afgelopen zomer aangetrokken als adviseur van GM Dale Tallon. De verwachting was dat hij één van de voornaamste kandidaten zou zijn om Savard eventueel op te volgen. Quenneville is al meerdere werkzaam in de NHL en was zeer recentelijk in dienst getreden van de Blackhawks als scout. Hij was tussen 2005 en 2008 coach van de Colorado Avalanche en daarvoor zeven jaar coach van de St. Louis Blues.

De verwachtingen in Chicago zijn dit jaar hooggespannen. Naast de al aanwezige talenten trok de club uit de ‘Windy City' afgelopen zomer onder meer dure spelers als verdediger Brian Campbell en goalie Christobal Huet aan.